Directes
Ara en la televisió
LA SALA

El govern central troba el suport necessari a la senda del dèficit

Han avançat el seu vot a favor Compromís, Podem, Nova Canàries i els independentistes catalans, que avisen Sánchez que pot ser "l'últim gest".

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant la seua intervenció en el ple del Congrés / Eduardo Parra (Europa Press)

El Congrés votarà aquesta vesprada els nous objectius de dèficit aprovats pel Consell de Ministres fa dues setmanes. Segona oportunitat per a una senda que ja va ser rebutjada aquest estiu, però que ara tirarà avant gràcies al suport dels independentistes catalans, Compromís, Podem i Nova Canàries, les formacions del bloc que van donar suport a Pedro Sánchez en la moció de censura.

Tot i això encara queda el tràmit al Senat, on la senda d'estabilitat serà rebutjada gràcies a la majoria absoluta del Partit Popular.

L'acord d'estabilitat pressupostària preveu un dèficit de l'1,8% per a 2019, cinc dècimes més que la meta actual, la qual cosa suposa un marge de 6.000 milions d'euros.

En concret, han avançat el seu suport a la senda PSOE, Units Podem, PNB, ERC, PDeCAT, Compromís i Nova Canàries, enfront del vot en contra del PP, Ciutadans, Coalició Canària, Fòrum Astúries, UPN i EH Bildu.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha defés que la senda és "més flexible i realista" que la vigent, d'acord amb les previsions dels organismes i es tracta d'"un requisit previ per a oferir major seguretat jurídica en la tramitació dels pressupostos".

Pel costat de les forces nacionalistes, el diputat d'ERC Joan Margall ha volgut mostrar un missatge de "bona voluntat" per a no trencar els "poquíssims ponts que queden i el molt fi fil de diàleg" amb el govern, en el que "potser" és l'"últim gest" per part de la seua formació.