Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA

La Generalitat aprova Vinival, que preveu 974 habitatges i 36.000 m² de zones verdes a la Patacona

Inclou superfície per a aparcaments, espais comercials, servicis, centre escolar i de salut

Recreació del projecte Vinival / Metrovacesa

La Generalitat ha aprovat de manera definitiva el projecte de regeneració urbana de Vinival, impulsat per Metrovacesa, que preveu 974 habitatges i 36.000 m² de zones verdes i permetrà iniciar una nova etapa en la transformació de l'antiga zona industrial de la Patacona, a Alboraia, segons ha informat la promotora en un comunicat.

Esta fita suposa ratificar l'acord del ple de l'Ajuntament d'Alboraia del passat 30 de gener, on 19 dels 21 regidors van votar a favor de l'aprovació d'un projecte de consens que té un ampli suport social i polític.

Vinival aspira a convertir-se en un exponent del desenvolupament urbà sostenible a la Comunitat Valenciana, amb un enfocament que combina cohesió social, respecte patrimonial i millora de la qualitat de vida per a una ciutat més habitable, segons les mateixes fonts.

El planejament aprovat permetrà reconvertir una antiga zona industrial actualment degradada en un ecobarri pioner, dissenyat per Estudio Herreros, referent nacional i internacional en arquitectura contemporània i entorns urbans saludables. El projecte materialitza una visió innovadora de ciutat, compromesa amb l'entorn, l'eficiència energètica i la qualitat de vida, alhora que preserva els icònics cellers de Vinival, que es convertiran en l'eix vertebrador del nou barri.

El projecte preveu construir 974 vivendes, de les quals 313 seran protegides, per damunt del mínim legal exigit en esta mena de sòls, amb la finalitat de respondre a la necessitat de facilitar l'accés a l'habitatge i garantir la diversitat social al barri. A més, incorpora 36.000 metres quadrats d'espais lliures i zones verdes, amb jardins, horts urbans, àrees esportives i d'esplai, zones d'ombra i parcs dissenyats per a la trobada veïnal i la convivència.

Així mateix, s'han reservat 8.900 metres quadrats d'espai lliure i verd al costat dels cellers de Vinival, que es destinarà a activitats culturals, representacions a l'aire lliure i actes esportius comunitaris. El projecte perseguix crear un model de ciutat de proximitat, en el qual els veïns disposen de tots els servicis essencials a escassa distància de casa.

Centre escolar i de salut

S'ha reservat una parcel·la de 7.000 metres quadrats per a un nou centre escolar i una altra de 3.262 metres quadrats per a un centre de salut i altres equipaments que necessite la comunitat. Així mateix, es destinaran 19.807 metres quadrats a ús terciari per a crear espais comercials i de servicis, entre altres un supermercat de proximitat, amb la finalitat de cobrir les necessitats diàries dels futurs residents i veïns de l'entorn.

La proposta també preveu construir 1.694 places d'aparcament privades i habilitar 630 noves places públiques, que permetran alleujar la pressió sobre l'estacionament a la zona i fomentar una mobilitat més ordenada.

El disseny del barri prioritza el desplaçament a peu i amb bicicleta, amb noves rutes per als vianants i ciclistes que connectaran els principals punts d'interés, en línia amb el model de ciutat dels quinze minuts i amb l'objectiu de reduir la dependència del vehicle privat.

Un dels pilars del projecte és la rehabilitació i posada en valor dels antics cellers de Vinival, un referent del patrimoni industrial de la Patacona, segons les mateixes fonts, que han detallat que, tancats des del 2008 i en desús des de llavors, tenen la vocació de convertir-se en un espai multifuncional, obert al barri i amb possibles usos culturals, esportius, gastronòmics o comercials. El disseny proposa una recuperació respectuosa amb el llegat arquitectònic, dotant els cellers d'un nou ús i que convertisca este espai en l'eix central del nou barri.

Els cellers de Vinival han sigut uns dels principals atractius del festival Open House València en les últimes tres edicions i també han sigut objecte d'estudi i de propostes de futur que han sorgit de la col·laboració amb la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat Internacional de Berlín.

A més, des del 2021 Metrovacesa ha impulsat un procés de participació ciutadana que ha implicat quasi 3.000 persones en més d'una trentena activitats, tallers i trobades que han permés arreplegar les necessitats de l'entorn. Això ha permés introduir millores "significatives" en el projecte.

Entre altres, la reducció de l'altura dels edificis, que seran de nou a onze plantes en els punts més alts, seguint una disposició escalonada que connecta visualment la mar amb l'horta i facilita el pas dels vents, evitant el denominat "efecte pantalla". També s'han ampliat les zones verdes i s'ha incorporat un nou accés nord des de la CV-312, que millorarà la connectivitat i contribuirà a descongestionar el trànsit a la zona.

La participació de la comunitat local ha sigut clau en tot el procés, amb un suport que s'ha materialitzat en més de 5.400 signatures de suport ciutadà i en la implicació de col·lectius com l'Associació Sí al Projecte Vinival, que ha reclamat la regeneració de la zona amb nous servicis, dotacions i habitatges.

Després de l'aprovació definitiva per la Generalitat, el projecte avança ara cap a la redacció del projecte d'urbanització, on es definiran aspectes clau com la materialitat de l'espai públic, la selecció del mobiliari urbà, el tipus de vegetació, la ubicació de les zones de jocs infantils i els recorreguts per als vianants.

També et pot interessar

Veure totes les activitats