Educació impulsa un decret de convivència que incideix en la "tolerància zero" davant de la violència als centres
Els sindicats de l'ensenyament i les associacions de pares i mares critiquen l'esborrany i reclamen més recursos humans i materials perquè el professorat puga treballar correctament la prevenció
La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació ha impulsat un nou decret de convivència, aprovat per la via d'urgència, que incideix en la “tolerància zero” davant de la violència als centres educatius de la Comunitat Valenciana, segons un comunicat de la Generalitat. De moment, la directora general d’Innovació i Inclusió Educativa, Xaro Escrig, ja ha presentat l'esborrany en la taula sectorial per a negociar-ne el contingut amb els sindicats educatius i amb la Mesa de Mares i Pares.
El text promou una educació digital responsable, s’atén les demandes dels centres educatius i la societat actual. El text reforça l’autoritat del professorat, en la qual el dany, l’agressió, la injúria o l’ofensa al professorat en l’exercici de les seues funcions és una circumstància agreujant de la conducta, informa Educació en un comunicat. Així mateix, el decret té en consideració l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu. Davant de situacions que impliquen com a víctima este alumnat, esta circumstància podrà comptar com a agreujant, atesa la seua vulnerabilitat.
“El nou decret parteix de la premissa que els centres educatius han de ser llocs on l’alumnat se senta respectat, acollit i protegit en cada una de les etapes, aconseguint el grau necessari del seu desenrotllament integral. La comunitat educativa ha de promoure la convivència, el foment del benestar i la protecció de la salut mental”, ha indicat la directora general durant la presentació.
L’objectiu de la nova norma és garantir els drets i principis fonamentals per a la protecció i benestar de l’alumnat, incloent-hi la protecció contra tota classe de violència, la igualtat, la no discriminació, el respecte a la diversitat, i la promoció d’un entorn escolar segur i respectuós. “En l’aplicació del nou decret de convivència prevaldrà l’interés superior dels menors sobre qualsevol altre interés legítim que poguera concórrer”, ha assenyalat Escrig.
Manca de mesures preventives
Encara que només és un esborrany, el text ja ha rebut crítiques dels sindicats de l'ensenyament i les associacions de pares i mares.
Marc Candela, coordinador de l'acció sindical de l’STEPV, sindicat majoritari en el sector, explica, en declaracions als informatius d’À Punt, que la sensació després de la reunió amb Educació és agredolça perquè “s’ha eliminat tota la part d’igualtat” respecte al decret anterior. En este sentit, afirma que s’han perdut drets reconeguts en l’altre decret com ara el dret a la igualtat entre homes i dones, el dret a la identitat sexual o el dret lingüístic, entre altres.
Així mateix, afirma que la nova norma no contempla pràcticament mesures preventives de les conductes que afecten la convivència, mentre que “s’enfoca pràcticament tot en el càstig a la mala conducta”. Assenyala que des de la pandèmia les incidències de convivència pràcticament s’han duplicat, per això des del sindicat consideren que cal reforçar la prevenció amb mesures com la incorporació d’educadors socials als centres i el reforç dels equips d’orientació amb més plantilla i menys càrrega de treball “perquè van desbordats”.
Quant a l’enduriment de les amonestacions a l'alumnat que participe en conflictes amb expulsions de fins a un mes, Candela afirma que és més important pensar en què és el que ocorre amb l’alumnat mentre està expulsat, per a assegurar-se que, quan torne al centre, no incórrega de nou en estes conductes.
Rubén Pacheco, president de Fampa València i de la Confederació d’Ampes Gonzalo Anaya, afirma que tenen una sensació de desconcert pel text perquè no entenen que s’haja aprovat per via d’urgència ni la necessitat d’un nou decret perquè amb este “no avancem sinó que retrocedim en el fons i la forma”.
Lamenta la desaparició de l’Observatori d’Igualtat que, segons ell, no ha arribat a posar-se en marxa perquè es va crear a la fi de la legislatura anterior i el nou govern “ha fet com si no estiguera”.
Igual que STEPV subratlla que el decret només contempla mesures punitivistes, amb expulsions de fins a un mes, “no aborda cap mena de mesura de prevenció ni de treball sobre l’alumnat que forma part d’algun conflicte de convivència”. A parer seu, si no hi ha prevenció els càstigs no són efectius i, fins i tot, poden arribar a agreujar la situació, tant per a qui genera el conflicte com per a qui el pateix. En este sentit, demana més recursos —i recalca la paraula— humans i materials perquè el professorat puga treballar correctament la prevenció.
Per la seua part, en declaracions als informatius d’À Punt, Escrig ha detallat que s’ha posat l’accent en la “tolerància zero” cap a la violència perquè el nombre d’incidències d’este tipus no parava d’augmentar, i va arribar a les 11.000 el 2024.
Per això, explica, el decret se centra en la prevenció i en treballar per a millorar la convivència a l'aula, que és una cosa que tant el professorat com les famílies demanaven. “Es tracta de tindre les aules regulades des de la base, perquè si la convivència no és correcta, és molt difícil que el procés d’aprenentatge siga exitós”, especifica.
En este sentit, i davant de les crítiques rebudes, ha recordat que l’expulsió de l’alumnat és “una mesura absolutament extraordinària” i que hi ha altres procediments i mètodes de resolució de conflictes que es poden aplicar abans d’arribar a esta situació.
Pel que fa a l’educació digital responsable que es menciona en el decret, Escrig afirma que la norma que en prohibeix l'ús en els centres educatius, que va entrar en vigor fa tot just un any, ha ajudat a “millorar de manera considerable les relacions socials”.
Autonomia dels centres
En el decret es destaca l’autonomia dels centres educatius en la gestió de la convivència i en la implementació de programes preventius i educatius per a fomentar la salut mental i el desenvolupament integral de l’alumnat, “assegurant un tracte digne i equitatiu per a tots”. Els centres públics i concertats s’acolliran a este decret, mentre que els privats podran acollir-se si ho consideren oportú.
A més, Educació impulsarà formació per a tota la comunitat educativa a través dels plans de formació en matèria de convivència, inclusió, benestar i salut mental.