Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA

El Congrés rebutja la proposta del PP de limitar la sanitat a migrants en situació irregular

Quan falta la votació final, la majoria dels grups expressen el suport a la cobertura universal.

Atenció en un centre sanitari, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El ple del Congrés ha rebutjat aquest dijous la proposta del PP de limitar l'accés als serveis sanitaris dels migrants en situació irregular. Quan falta la votació final, l'esmena a la proposta dels populars no tirarà avant, ja que durant el debat la majoria dels grups hi ha expressat l’oposició. D'aquesta forma, el decret aprovat al setembre pel ple, perquè la cobertura universal fora tramitada com a projecte de llei, pel procediment d'urgència, continuarà avant.

El text alternatiu al decret pretén, entre altres assumptes, que l'atenció als migrants en situació irregular es produïsca només en els casos d'urgència per malaltia greu o accident, d'assistència a l'embaràs, part i postpart i, en el cas dels menors, en les mateixes condicions que els espanyols.

La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, ha pres la paraula durant el ple per a demanar als grups que permeten que el projecte de llei continue la tramitació parlamentària i per a reivindicar la salut com un dret universal. Carcedo ha agraït als professionals sanitaris que, durant la reforma del PP de 2012, "no hagen deixat a les portes dels consultoris ningú per atendre", i a les comunitats autònomes que hagen intentat solucionar el dèficit de drets.

Per la seua banda, la diputada popular, Teresa Angulo, ha qualificat el reial decret com a "irresponsable" i ha dit que produirà "un perillós efecte crida". "Provoca una barra lliure en un servei públic que paguen els espanyols", ha insistit Angulo.

Des del Grup Socialista, Jesús María Fernández ha opinat que el Partit Popular planteja usar la sanitat en defensa de les seues "polítiques xenòfobes", que "s'assemblen més al trumpisme que a les polítiques migratòries d'Angela Merkel".