Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Ana Botella condemnada per la venda d'habitatge públic a fons voltor

L'exalcaldessa de Madrid i set ex-alts càrrecs han d'assumir 25 milions d'euros de condemna

L'exalcaldessa de Madrid i set ex-alts càrrecs han d'assumir 25 milions d'euros de condemna / Europa Press

El Tribunal de Comptes ha condemnat l'exalcaldessa de Madrid, Ana Botella, i set alts càrrecs més del seu govern a pagar 25 milions d'euros per la venda de 1.860 habitatges públics a dues societats del fons voltor. Blackstone. Segons que informen diversos mitjans, com la SER i eldiario.es, el tribunal estima parcialment la demanda presentada l'any 2017 per l'Ajuntament de Madrid, que reclamava un dany patrimonial per aquestes operacions superior a 55 milions d'euros. La demanda reclamava la restitució del dany econòmic. 

Segons eldiario.es, l’actual Ajuntament de Madrid, governat per Manuela Carmena, va demandar fa un any a través de l’Empresa Municipal de Vivenda i Sòl (EMVS) a part de l’executiu de Botella pel que considerava una operació sospitosa de venda de vivendes públiques. En el seu moment aquesta venda va suscitar les queixes dels inquilins pel canvi de les condicions del lloguer quan van passar a dependre del fons d’inversió. La sentència, dictada pel Tribunal de Comptes el 27 de desembre, no sols determina que el preu a què es van vendre els pisos “va donar lloc a un detriment injustificat del patrimoni públic”, sinó que també esmenta que s'hi van cometre diverses il·legalitats. 

La decisió judicial conclou que, en el procediment de venda, el fons Blackstone va tindre informació privilegiada per a obtindre els 100 blocs de pisos, que el govern de Botella va passar-se'n tots els controls i, fins i tot, que va pagar dos milions d’euros a una empresa, encara que no s’ha provat que participara amb la compravenda.

El tribunal assenyala com a principal culpable de l’operació qui va ser conseller delegat de l’Empresa Municipal de Vivenda i Sòl de Madrid, Fermín Oslé, però també condemna per responsabilitat comptable qui aleshores era alcaldessa, Ana Botella, la seua mà dreta del govern municipal, Concepción Dancausa, delegada del govern a Madrid fins al passat juliol, i cinc regidors més que formaven el nucli dur de l’executiu municipal: José Enrique Núñez Guijarro, Diego Sanjuanbenito Bonal, María de la Paz González García, Dolores Navarro Ruiz i Pedro María Corral Corral. Alguns continuen hui en llocs de responsabilitat en diferents administracions del PP.

Tots són condemnats a respondre solidàriament per un perjuí comptable de més de 22 milions d’euros ocasionat a la hisenda municipal per aquesta operació immobiliària.