Directes
Ara en la televisió
XINO XANO
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

El primer acte de Sumar, el projecte polític de Yolanda Díaz, serà el 8 de juliol a Madrid

Consistirà en un esdeveniment "obert a la societat civil" que tindrà lloc en plena setmana de l'Orgull LGTBI

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz / Jesus Hellín (Europa Press)

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ja ha posat data per a donar el tir d'eixida a Sumar, el procés d'escolta amb què vol vertebrar una eventual candidatura a les eleccions generals. El primer acte vinculat amb aquesta nova plataforma se celebrarà el 8 de juliol a Madrid, coincidint amb la celebració de l'Orgull LGTBI.

La data l'ha avançada la mateixa ministra en declaracions a La Sexta, mentre que fonts pròximes a ella han explicat a Europa Press que l'entitat Sumar ja ha cursat a l'Ajuntament de Madrid la petició oficial per a poder fer l'esdeveniment. Aquest estarà "obert a la societat civil" i està previst que Díaz interactue amb les persones assistents. La intenció de l'equip de la vicepresidenta és que la ciutadania tinga tot el protagonisme, mentre que ella escoltarà i prendrà nota de les preocupacions i propostes que se li traslladen. 

"Vull sumar amb tot el món, no vull excloure a ningú", ha sentenciat Díaz, que s'ha mostrat "molt contenta" d'iniciar el procés en plena setmana gran de l'Orgull, que visualitza la "diversitat" i "alegria" del país "modern, ecològic, inclusiu i feminista" que vol consolidar. 

Sumar ja ha informat Unides Podem i els partits de l'espai confederal de la posada en marxa d'aquest procés d'escolta, que durarà aproximadament sis mesos, i que estarà centrat en el "protagonisme ciutadà". A partir del 8 de juliol, la ministra de Treball recorrerà "tot Espanya".

"Allò rellevant ara és parlar d'idees, dels projectes que necessita la societat espanyola del segle XXI. Un projecte per a la dècada que ve i per a això necessitem escoltar molt i jo parlaré molt poc. Vull escoltar els especialistes en sanitat, en fiscalitat i en energia", ha subratllat la titular de Treball per a emfatitzar que aquesta plataforma pretén "mixturar [...] molta gent".

Una decisió demorada 

L'actual líder d'Unides Podem en l'executiu espanyol va comentar el passat 9 de maig que després de les eleccions andaluses reactivaria la fase d'escolta, que va aparcar per la crisi de la guerra d'Ucraïna. Aquest procés és el primer pas de cara a la constitució d'una futura plataforma electoral.

Durant aquests mesos Díaz ha deixat algunes pinzellades del nou projecte, que afronta amb il·lusió i que aspira a construir una alternativa per a eixamplar les bases progressistes, sobretot amb l'objectiu d'erradicar la desafecció entre la ciutadania i la política que llancen diferents sondejos.

Sobretot ha emfatitzat que el protagonisme radicarà en la societat civil i que aquesta etapa es desplegarà de manera independent als partits polítics, amb els quals vol comptar per a la seua plataforma encara que el seu rol ha de ser secundari. També ha apuntat que després del procés d'escolta prendrà una decisió sobre si finalment és candidata als comicis.