Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO

Zelenski reclama a empreses espanyoles com Porcelanosa que deixen de fer negocis amb Rússia

El president d’Ucraïna recorda el bombardeig de Guernica: “Estem a l’abril de 2022 i sembla l’abril de 1937”

El president d'Ucraïna Volodimir Zelenski s'adreça al parlament espanyol / EFE

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha demanat aquest dimarts a empreses espanyoles com Porcelanosa que deixen de fer negocis amb Rússia. Zelenski, que ha mencionat expressament l'empresa valenciana, també ha al·ludit a Sercobe, que fabrica bens d'equipament, i Maxam, especialitzada en materials energètics i que treballa per als sectors de la mineria, obra civil, defensa i cartutxos esportius.

Ho ha fet durant un discurs al Congrés en el qual ha recordat la situació al seu país i l'ha comparada amb la Guerra Civil i, en concret, ha esmentat el bombardeig sobre Guernica a mans de les tropes nazis: “Estem a l’abril de 2022 i sembla l’abril de 1937”, ha dit.

Zelenski ha donat també les gràcies a totes les empreses espanyoles que ja han deixat de comerciar amb Rússia i s'ha preguntat com pot Europa seguir comprant petroli rus amb tot el que està passant.

Durant la seua intervenció, Zelenski ha agraït les armes que han arribat al seu país des d’Espanya i l’aposta per les negociacions, però ha demanat ser més contundents amb Rússia. “Estic agraït al vostre país per buscar solucions de pau, però hem de fer encara més perquè Rússia comence a buscar i respectar el dret internacional” ha afirmat.

El president ucraïnés considera que Europa ha de deixar de tindre por, i ha de ser forta i posar els valors de la democràcia per davant de les amenaces difoses per Rússia.

Zelenski ha recordat el bombardeig de Guernika per a establir un paralel·lisme entre la Guerra Civil espanyola i la invasió de Rússia a Ucraïna. “Estem a l’abril de 2022 i sembla l’abril de 1937”, ha afirmat, abans de recordar que hi ha ciutats ucraïneses que viuen des de fa setmanes sense aigua i sense medicaments, i que altres com Mariúpol han estat destruïdes. 

També ha acusat l’exèrcit rus de bombardejar edificis en els quals sabia que hi havia població civil i ha assegurat que Rússia no busca de veritat la pau.

“Fa molt que defensem el nostre estat contra la agressió russa, que va començar el 2014 amb l’ocupació de Crimea i després amb la guerra al Donbass ucraïnés”, ha indicat Zelenski abans d’assegurar que després de 41 dies d’agressió a gran escala la invasió que pateix el seu país és la més gran des de la Segona Guerra Mundial. 

“No podem saber quant durarà aquesta guerra fins que el món faça tant com puga per a aconseguir la pau”, ha assenyalat, i per això ha demanat que “les sancions a Rússia han de ser tan contundents com siga possible”.

En aquest sentit ha demanat que Espanya done suport a totes les sancions futures “perquè la democràcia no ha de tindre por i la llibertat ha de ser defesa”.

Les empreses que ha mencionat Zelenski

Maxam és un grup industrial dedicat a la fabricació i comercialització d'explosius fundat el 1872 per Alfred Nobel a Galdakao (Biscaia), amb la denominació de Societat Espanyola de la Dinamita. Aquesta "companyia global" té més de 6.000 empleats i és present en més de 50 països, que coincideixen amb les principals àrees mineres del món. A tenor de les xifres disponibles en la pròpia pàgina web, la facturació frega els mil milions d'euros, amb vendes en més de cent mercats. La seua filial Maxam Rússia es va constituir el 2002 amb seu a Moscou i instal·lacions en diversos punts del país, com Samara o Sibèria.

Segons la informació disponible, la seua activitat consisteix a proporcionar productes a mines de metall i no de metall –ferro al sud i centre dels Urals, depòsits de plom i roca calcària a Sibèria, or i diamants a Alrosa i Sovrudnik–, així com a pedreres de tot Rússia.

Segons la llista de l'ICEX d'entitats espanyoles presents a Rússia, l'Associació Nacional de Fabricants de Béns d'Equip, (Sercobe), en la qual s'integren, per exemple, Anfalum, AFBEL, Socomec, Vertiv, Electra Molins, etc., també té relacions comercials al país.

Amb seu a Vila-real (Plana Baixa) i creada el 1973, Porcelanosa és un grup empresarial espanyol dedicat a fabricar i comercialitzar paviments i ceràmiques, encara que també té línies de negoci que inclouen des d'equipament per a cuina o bany fins a materials tecnològics i avançades solucions constructives per a l'arquitectura contemporània.

L'empresa ha assegurat aquest dimarts que des que va començar el conflicte bèl·lic a Ucraïna ha bloquejat totes les transaccions comercials amb Rússia i no ha iniciat cap nou procés de venda amb aquest país.

Sánchez reafirma el suport d’Espanya amb el poble ucraïnés

En acabar la intervenció de Zelenski, el president del govern espanyol ha comparegut en el Congrés i ha reafirmat el compromís amb el poble ucraïnés. Així, ha assegurat que mantindran les sancions cap a Rússia i continuaran oferint ajuda humanitària, assistència financera i equip militar perquè la ciutadania es puga defensar “de manera legítima”. 

“Intervencions com la seua –dirigint-se a Zelenski– ens reafirmen en l’admiració pel coratge amb què ucraïnesos i ucraïneses defensen la democràcia. Són un exemple de dignitat i resistència contra la brutal agressió del govern de Putin. Espanya condemna amb la major determinació la guerra despiadada de Putin contra Ucraïna”, ha sentenciat el cap de l’executiu espanyol, entre aplaudiments.

Sobre la matança de civils a Butxa, Sánchez ha reiterat que aquesta atrocitat produeix el major sentiment d’indignació i rebuig. “Són crims de guerra que no poden quedar impunes”. Així mateix s’ha dirigit a Putin perquè s’assega a la taula de negociació i pose fi a la guerra.