La Xina estudia la possibilitat de promoure la família nombrosa
El país més poblat de la Terra tindrà un 35% de gent gran el 2050, cosa que planteja un greu problema demogràfic.
La República Popular Xinesa té un greu problema demogràfic. D'ací a tres dècades hi haurà massa gent gran i poca gent en edat de tindre una activitat econòmica o productiva. Les prospeccions apunten que al 2050 hi haurà 440 milions de xinesos majors de 60 anys, és a dir, el 35% dels més de 1.300 milions d'habitants de la República.
Al gegant asiàtic ja s'hi plantegen prendre mesures. Apunten a l'opció de promoure les famílies nombroses. La demografia ha estat i és un instrument de planificació econòmica dels Estats. A finals dels anys 70 es va establir a la Xina la coneguda política del fill únic, amb la finalitat d'evitar la superpoblació del país on viu la cinquena part dels habitants del planeta. Fins al 2016 es calcula que aquesta política va evitar al voltant de 400 milions de naixements. Els mètodes que s'utilitzaren, però, no sempre foren raonables. A més dels avortaments, practicaren esterilitzacions i fins i tot infanticidis.
A partir del 2016 s'accepta que cada parella puga tindre dos fills. I ara, a la vista de l'envelliment de la població, el govern xinés i la direcció del Partit Comunista estudien la possibilitat de fomentar les famílies nombroses.
Hi ha almenys dues raons per al possible canvi de política. D'una banda, si no canvia la tendència demogràfica, no hi haurà gent en edat laboral per a mantindre el ritme de la potent economia xinesa. D'una altra banda, però relacionada, si no es manté el ritme de creació de riquesa, serà impossible mantindre el sistema de salut universal i de pensions.
La taxa de fertilitat, o mitjana de fills per dona en edat fèrtil, és de l'1,05% a la Xina. Al nord-est de la Xina, empobrit per la reconversió industrial, la taxa de fertilitat és del 0,55%, la més baixa del món. S'estima que la taxa necessària per a mantindre la població és del 2,01%.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Condemnats a 20 i 12 anys de presó dos dels quatre acusats d’abús sexual a una menor a la Vall d’Albaida
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
30.06.2025 | A la fresca
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part