Es trenca el govern dels Països Baixos per diferències sobre el control del sistema d'asil
Mark Rutte hauria exigit als socis restringir la reagrupació dels familiars directes dels refugiats de guerra
La coalició de centredreta que ha governat els Països Baixos s’ha trencat aquest divendres per diferències sobre la reforma del sistema de l'asil, després que el primer ministre, Mark Rutte, ha exigit als seus socis restringir la reagrupació dels familiars directes dels refugiats de guerra, tal com assegura la premsa local.
Els quatre partits que conformen el govern han estat en desacord durant mesos sobre com gestionar l'afluència de refugiats, però la situació es va tibar dimecres, quan Rutte va posar damunt de la taula limitar a 200 els familiars de refugiats reagrupats al mes i un període d'espera de dos anys abans que puguen viatjar als Països Baixos.
La proposta l'han considerada inviable els progressistes D66, però sobretot la Unió Cristiana (CU), un soci per al qual el respecte a la família és una línia roja.
Els Països Baixos fa mesos que intenten aconseguir un acord sobre com reformar el seu sistema d'asil, però suspendre el dret a reunificar pares, fills i parella ja va ser un cas inacceptable per a D66 i CU en les negociacions de la coalició el 2021, i Rutte va tornar a posar el mateix punt damunt de la taula aquesta setmana.
Els de Rutte volien distingir entre refugiats amenaçats personalment i permanentment (per motius polítics, religiosos o d'orientació sexual) i aquells que fugen del seu país per un conflicte armat “temporal”, sobre els quals s'assumeix que marxaran quan acabe la guerra al seu país. Aquest segon grup tindria més difícil reagrupar la seua família perquè el VVD de Rutte vol permetre només 200 familiars reagrupats per refugiat al mes i hi haurà un període d'espera de dos anys abans que puguen viatjar als Països Baixos.
Tercer equip de govern que no esgota la legislatura
Aquesta coalició va arribar al govern el 10 de gener del 2022, per la qual cosa ha governat a penes un any i 178 dies. Es converteix en el tercer gabinet liderat per Rutte que no esgota la legislatura i es pot veure abocat a un avançament electoral. Això ja va passar el 2012, en el govern amb l'ultradretà Geert Wilders, i el 2021, en coalició amb els mateixos partits amb què va governar fins ara.
Rutte només va acabar una de les quatre legislatures que va liderar des que va arribar per primera vegada al govern el 2010 i va ser la coalició amb els socialdemòcrates PvdA entre el 2012 i el 2017.
Més llegit
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Laura Morell, sobre la llei Bolaños: “La reforma només pretén el control des de dins del poder judicial”
-
Qui, quant i com acollir-se a les noves tarifes del transport públic que entren en vigor este dimarts?
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
30.06.2025 | A la fresca
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part