El telescopi James Webb de la NASA descobreix el primer planeta fora del sistema solar
El planeta té quasi exactament la mateixa grandària que la Terra i està relativament prop, a quaranta-un anys llum
Les observacions del telescopi espacial James Webb de la NASA/ESA/CSA han servit per primera vegada per a confirmar la presència d'un planeta fora del sistema solar. Formalment classificat com LHS 475 b, el planeta té quasi exactament la mateixa grandària que el nostre, amb un 99% del diàmetre de la Terra. Es troba relativament a prop, a només quaranta-un anys llum de distància, a la constel·lació d’Octans.
L'equip descobridor el dirigeix Kevin Stevenson i Jacob Lustig-Yaeger, tots dos del Laboratori de Física Aplicada de la Universitat Johns Hopkins, a Laurel (Maryland). L'equip va decidir observar aquest objectiu amb el Webb després de revisar acuradament les dades del satèl·lit TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) de la NASA, que apuntaven a l'existència del planeta.
L'espectrògraf d'infraroig pròxim (NIRSpec) del Webb va captar el planeta amb facilitat i claredat amb només dues observacions de trànsit. "No hi ha dubte que el planeta és ací. Les dades pristines de Webb ho validen", va afirmar Lustig-Yaeger. "El fet que a més siga un planeta xicotet i rocós és impressionant per a l'observatori", va afegir Stevenson en un comunicat.
D’entre tots els telescopis en funcionament, Webb és l'únic capaç de caracteritzar les atmosferes d’exoplanetes com la Terra. L’equip va intentar avaluar que hi ha en l’atmosfera analitzant el seu espectre de transmissió. Malgrat que les dades mostren que és un planeta de la grandària de la Terra, no saben encara si té atmosfera o no.
Webb també va revelar que el planeta està a uns cent graus més calent que la Terra, i si es detectaren núvols, els investigadors podrien arribar a la conclusió que es tracta d’un planeta més semblant a Venus, que té diòxid de carboni i està permanentment envoltat per núvols. Els investigadors també han confirmat que el planeta completa una òrbita en tan sols dos dies.
Més llegit
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Qui, quant i com acollir-se a les noves tarifes del transport públic que entren en vigor este dimarts?
-
Els senyals de trànsit s'adapten als nous temps
-
Moren tres banyistes a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Detingut un professor per fer-se passar per un menor en xarxes i demanar fotos sexuals a una xiqueta
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
30.06.2025 | A la fresca
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
La lluita del Club Sirenas de Catarroja
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
27.06.2025 | “Gran Pantalla”: cinema de neumàtics i gasolina