Llei i Justícia revalida la majoria absoluta a Polònia
L'escrutini parcial atorga el 47% dels sufragis al partit nacionalista conservador de Jaroslaw Kaczynski.
L'escrutini parcial de la Comissió Electoral de Polònia ha confirmat la rotunda victòria del partit nacionalista Llei i Justícia (PiS) en les eleccions celebrades aquest diumenge, com ja van anticipar els sondejos a peu d'urna. Amb el 72% dels vots, Llei i Justícia obté el 46,9% dels vots, un resultat que li permetrà revalidar la majoria absoluta de 2015.
L'aliança liberal de centredreta Coalició Ciutadana (KO), queda com a segona força més votada amb un 25,46% dels sufragis, i la coalició d'esquerres ocupa el tercer lloc amb el 11,9% dels suports.
També ha superat el llindar del 5% dels vots, i en conseqüència entraran al Parlament, el Partit Llaurador/Kukiz15 (8,96% dels sufragis) i la força populista Confederació (6,71%).
Aquests resultats atorguen a Llei i Justícia més de 230 escons dels 460 que componen el Parlament a Polònia i, que els permetran governar en solitari, com ja ha fet en els darrers quatre anys. En aquest període el PiS ha imposat un controvertit programa que ha generat tensions internes i ha rebut la contestació de les autoritats de la Unió Europea respecte a algunes de les seues mesures.
Llei i Justícia també s'ha imposat al Senat polonés, on l'escrutini parcial li dona el 46,1% dels vots, davant del 33,25% de la Coalició Ciutadana i el 5,35% del Partit Llaurador. La participació ha sigut del 61%, molt més alta que la registrada fa quatre anys, quan a penes el 50% dels polonesos van acudir a les urnes.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
Daimús, Xeraco, Tavernes de la Valldigna i Orihuela, pendents de les analítiques de l'aigua després del tancament de les seues platges
-
Les farmàcies tancaran un dia en juliol per l'impagament de maig per part de l'administració
-
À Punt duplica l’audiència de ràdio amb la nova programació
-
Un accident causa retencions de bon matí a la pista d’Ademús
-
Entrar més tard al món laboral obligarà els joves a jubilar-se als 71 anys en 2065