Etiòpia fa història en nomenar presidenta una dona per primera vegada en tot Àfrica
Sahlework Zewde apel·la a rebujtar l'opressió a les dones.
L'ambaixadora Sahlework Zewde ha fet aquest dijous història en ser nomenada presidenta d'Etiòpia i convertir-se en la primera dona a ocupar la prefectura d'Estat en aquest país, i l'única actualment que ocupa aquest lloc en tot Àfrica. Tot i ser un pas important en l'avanç en la igualtat al continent africà exercirà un càrrec amb un alt valor representatiu però no que implica poders executius.
Sahlework Zewde ha sigut elegida en una sessió conjunta de les dues cambres del Parlament després de la dimissió del seu predecessor, Mulatu Teshome, en el càrrec des del 2013. A Etiòpia la presidència té un alt valor representatiu però no implica poders executius.
"Necessitem convertir-nos en una societat que rebutge l'opressió de les dones", ha dit Sahlework davant del Parlament poc després de jurar el càrrec.
Sahlework era fins ara era representant especial del secretari general de l'ONU, António Guterres, davant la Unió Africana (UA), i la seua designació s'ha produït després que el primer ministre etíop, el reformista Abiy Ahmed, aprovara una històrica reforma del seu gabinet en el qual la meitat dels seus membres són dones.
Mulatu, qui havia de estar en el càrrec fins a 2019, ha deixat la presidència sense especificar els motius, encara que l'opinió generalitzada en el país apunta al fet que aquest moviment vol garantir una composició ètnica més harmònica entre els alts càrrecs de la política etíop.
L'actual primer ministre, Abiy Ahmed, pertany a l'ètnia oromo, igual que Mulatu i el ministre d'Afers Estrangers, Workneh Gebeyehu, mentre que Sahlework és de l'ètnia amhàric.
Sahlework va ser directora general de l'ONU en les seues oficines a Nairobi fins que va assumir el paper de representant especial del secretari general de les Nacions Unides davant la UA.
La diplomàtica ha renunciat a les seues funcions en l'ONU a principis d'aquesta setmana a fi d'aplanar el camí per a la seua elecció com a presidenta d'Etiòpia.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Condemnats a 20 i 12 anys de presó dos dels quatre acusats d’abús sexual a una menor a la Vall d’Albaida
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
30.06.2025 | A la fresca
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part