Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR
Podríem fer-ho millor: streaming

Així es reparteixen els 340 milions del Pla Resisteix de la Generalitat

El president Ximo Puig presenta un pla de xoc acordat amb els agents socials per a reflotar els sectors més afectats per la pandèmia.

El cap del Consell en la compareixença que ha oferit aquest dilluns per a anunciar el nou paquet d'ajudes per al teixit empresarial

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat aquest dilluns les principals línies del Pla Resisteix, impulsat per la Generalitat i destinat a donar suport als quatre sectors més afectats per la Covid-19 i les restriccions a la mobilitat social: l'hoteleria i els allotjaments turístics, la restauració, el turisme (agències o operadores de viatges) i activitats d'oci. Un instrument "per a resistir", ha explicat, consenuat amb els agents socials i que comporta ajudes econòmiques per valor de 340 milions d'euros.

És una "resposta econòmica d'urgència de la Generalitat", tal com l'ha definida el mateix cap del Consell, per a accelerar la reactivació econòmica postpandèmia i minimitzar els danys en els sectors més vulnerables a les mesures restrictives que l'administració autonòmica ha imposat per a frenar la transmissió del virus. Un pla dissenyat, ha insistit Puig, perquè "cap empresa viable ni cap autònom es quede arrere" i puga continuar, després d'aquest parèntesi econòmic, al qual han obligat les restriccions sanitàries.

El cap del Consell ha donat a conéixer les línies mestres del pla després d'una reunió de treball que ha mantingut amb els representants sindicals de CCOO-PV i d'UGT-PV, Arturo León i Ismael Sáez, i el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Salvador Navarro. Als tres els ha agraït el tarannà dialogador i la voluntat d'acord que han mostrat amb el govern valencià. Patronal i sindicats, per la seua banda, han demanat a l'Administració que agilitze al màxim els procediments perquè les ajudes arriben al més ràpid possible i es garantisca la protecció d'empreses i treballadors.

El repartiment de les ajudes

El Pla Resisteix s'articula al voltant de quatre blocs d'"ajudes parèntesi" que el govern valencià proporcionarà davant de l'actual situació "excepcional" a les vora 21.000 empreses i 43.000 autonòms més directament afectats per les últimes restriccions sanitàries, en vigor des del passat 7 de gener. Segons ha desgranat Puig, hi ha ajudes directes a empreses, autònoms i persones treballadores afectades per expedients temporals de regulació d'ocupació (ERTO), subvencions específiques per a sectors que han patit un perjudici sostingut durant tota la crisi sanitària (per exemple, els artistes fallers), nous instruments financers articulats a través del Banc de la Generalitat i, finalment, el fons de cooperació Covid acordat amb diputacions i ajuntaments la setmana passada.

Les sis línies d'ajuda que formen part del Pla Resisteix i que ha detallat el president Puig són les següents:

“Insuficient” per al PPCV

L'oposició parlamentària al govern s'ha afanyat a criticar el pla d'ajudes. La líder del PPCV, Isabel Bonig, ha assegurat que li pareix “insuficient” per a atendre la “greu crisi econòmica actual” perquè està “buit de continguts i de procediments”. Així mateix, ha proposat una ajuda a les xicotetes i mitjanes empreses perquè totes aquelles que estigueren al corrent de pagament en el curs de 2019 s'hi puguen beneficiar d'una bonificació fiscal a través de la qual se'ls permeta no pagar un 30 o un 40% de les despeses tributàries i es minimitze l'impacte de les restriccions d'aforament i d'horari d'obertura.