La llum s'encareix un 10 per cent al maig
El 51% de les llars de la Comunitat Valencana es veuran afectades.
Tot i que el que portem del 2018 ha sigut plujós i el Govern va assegurar que superada la sequera de l'any passat el preu de la llum es relaxaria, els consumidors pagaran en maig un 10% més per quilovat. Una xifra que situa aquest més com el més car des del 2014.
Les dades evidencien una pujada molt significativa
Respecte del mes d'abril, la llum és un 26% més cara. Si la comparem amb el mateix període de l'any passat, el preu és un 14% superior. Traduït en euros, es preveu que, de mitjana, els consumidors hauran de pagar quatre euros més per rebut. Els clients més perjudicats són aquells que han contractat la tarifa regulada PVPC, és a dir, el preu voluntari que s'aplica als consumidors amb una potència inferior als 10 quilovats. Però, sobretot, l'augment en la factura el percebran els clients amb discriminació horària entre les 10 i les 12 de la nit.
A la Comunitat Valenciana, més de la meitat de les llars estaran afectades per aquesta pujada ja que, segons dades del Ministeri d'Indústria, el 51% dels consumidors estan acollits a les tarifes regulades o PVPC.
Per què puja la llum?
El preu de la llum es fixa en el mercat de l'electricitat i es regula segons l'oferta i la demanda. A més, es tracta d'un mercat marginalista en el qual el preu el marquen les últimes energies a entrar-hi. Segons Manuel Garcia, membre del comité executiu d'ASELEC (Associació d'Empresaris Instal·ladors Elèctrics) "el gas i el carbó marquen els preus actualment, mentre que les centrals hidràuliques "solten poca aigua i no generen electricitat, malgrat que hi ha demanda i els pantans estan plens".
Recomanacions
Les organitzacions que defensen els interessos dels consumidors recomanen que davant d’aquest ball de preus, els clients dediquen temps a conéixer la tarifa que contracten, i també com adaptar-la a les característiques de la llar.
A més, aconsellen fer un ús eficient de l'energia amb electrodomèstics qualificats amb l'A . Per últim, recomanen ajustar la potència contractada a les necessitats de la vivenda.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Condemnats a 20 i 12 anys de presó dos dels quatre acusats d’abús sexual a una menor a la Vall d’Albaida
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
30.06.2025 | A la fresca
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part