Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

La futura Agència Espanyola de Supervisió de la IA enceta la descentralització anunciada pel govern

L'organisme està recollit en la llei de pressupostos de 2022 i està dotat en cinc milions d'euros

Roda de premsa del Consell de Ministres / Borja Puig de la Bellacasa (Moncloa)

Primer pas de l'anunciada descentralització de seus. Però de seus de nova creació, com va deixar clar el passat març el govern espanyol, i no d'altres com el Museu del Prado o el Tribunal Suprem, com havia plantejat dies abans el president del Consell, Ximo Puig. El govern espanyol ha iniciat aquest dimarts el procés per a triar la seu de l'Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial.

La Llei 22/2021, de 28 de desembre, de pressupostos generals de l'Estat, recull en la disposició addicional cent-trentena la creació de l'Agència Espanyola de Supervisió d'Intel·ligència Artificial. L'organisme estarà adscrit a la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, dins del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, i està dotada inicialment amb un pressupost de cinc milions d'euros.

La descentralització d'organismes va ser motiu de discrepàncies entre el govern espanyol i el Consell, no tant en els fons com en les formes. La Generalitat va presentar en maig una proposta concreta de descentralització que portaria a València Ports de l'Estat; part del Senat, a Barcelona; la seu del Constitucional, a Cadis; el Suprem, a Castella i Lleó; el Tribunal de Comptes, a Aragó; l'Institut Oceanogràfic, a Galícia; l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, a Catalunya, i l'Agència Estatal d'Investigació, al País Basc. Així mateix, es crearia un museu-xarxa del Prado i del Reina Sofia, amb seus a Múrcia, Cantàbria i Andalusia, i l'organisme autònom de Parcs Nacionals s'ubicaria a Extremadura. De moment, en tot cas, l'executiu està encetant una descentralització d'institucions de nova creació.