Directes
Ara en la televisió
SOM DE CASA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR
Podríem fer-ho millor: streaming

França canvia el discurs i vol accelerar les interconnexions energètiques amb Espanya

El secretari d'Estat francés per a la Unió Europea ha afirmat que estan disposats a accelerar les infraestructures

Canalització de gas natural a França

França no té "reticències" sobre el desenvolupament de les interconnexions energètiques amb Espanya, com ocorria en el passat, i fins i tot està disposada a accelerar les infraestructures, segons ha dit aquest dimarts el secretari d'Estat francés per a la Unió Europea, Clément Beaune.

"No hi ha reticències franceses, com va ocórrer en el passat, és de veres (...). Cal accelerar? Sí, crec que sí, caldrà discutir-ho en les pròximes setmanes", ha dit Beaune en arribar al Consell de Ministres a Brussel·les per a preparar la cimera de líders que se celebrarà aquest dijous i divendres.

El responsable francés ha recordat que "el president Macron, des de fa tres anys, ha secundat el projecte de desenvolupament de les interconnexions, principalment entre França i la península Ibèrica, tant en el pla del gas com el de l'electricitat".

Espanya, que configura juntament amb Portugal quasi una "illa energètica" a la Unió Europea, té un nivell insuficient d'interconnexions, amb una quota del 5,8% enfront de l'objectiu del 10% que hi havia per a 2020 fixat per la Comissió Europea i que ha d'arribar al 15% el 2030.

El secretari d'Estat francés ha recordat que s'està desenvolupant una interconnexió submarina a través del golf de Biscaia, amb una inversió prevista de 1.750 milions d'euros, que compta amb una subvenció de 578 milions d'euros de finançament comunitari.

Sense data per al gasoducte MidCat

No obstant això, Beaune ha reconegut que "no hi ha data per a noves decisions", per exemple, sobre la possible resurrecció del projecte MidCat, un gasoducte a través dels Pirineus que mai ha vist la llum i que serviria per a traslladar al centre d'Europa una part de l'excedent de gas que pot absorbir Espanya a través de gasoductes amb Algèria o dels vaixells metaners.

Quant a una hipotètica reforma del mercat elèctric perquè la carestia del gas no s'encomane al preu de l'electricitat, el responsable francés ha dit que "les coses han canviat molt des que es va obrir el debat, abans fins i tot de la guerra".

La Comissió ha canviat d'opinió i s'obri ara a explorar una intervenció en el mercat elèctric, que serà un dels temes que previsiblement aborden els caps d'Estat i de govern de la UE aquest dijous i divendres.

"S'han evocat diferents pistes per a un mateix objectiu, que és integrar millor el nostre mercat de l'energia i tindre eines de regulació quan veiem períodes d'increments de preus particularment forts", ha dit el responsable del govern francés.

Beaune ha subratllat la diferència entre "un mercat d'electricitat majorista en l'àmbit europeu, amb un preu únic", que "és molt important conservar-lo" perquè s'ha "construït pacientment", i un altre detallista que és on fan falta "mesures de preus nacionals" per a "protegir els consumidors", ha manifestat.