Espanya lidera l'absentisme laboral a Europa i duplica les baixes per incapacitat temporal en deu anys
Les prestacions de les baixes per incapacitat temporal suposen un 1,4% del PIB espanyol (més de 17.000 milions d'euros), segons l'estudi d'Umivale Activa i l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques
Espanya, al costat de França i Portugal, encapçala la llista d'absentisme laboral per incapacitat temporal (IT) entre els països de la Unió Europea, amb una taxa del 4,1% el 2023. Les xifres han crescut en l'última dècada, de forma especialment accelerada per la covid-19.
Les baixes per incapacitat temporal s'han duplicat a Espanya durant l'última dècada: han passat de representar el 2% del total d'ocupats el 2013 a situar-se en el 4,1% el 2023.
Així ho recull un estudi socioeconòmic sobre l'evolució de la IT i la sinistralitat elaborat per Umivale Activa en col·laboració amb l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE).
Les prestacions de les baixes per IT suposen un 1,4% del PIB d'Espanya, és a dir, més de 17.000 milions d'euros, segons les últimes dades de 2021 procedents d'Eurostat. Un percentatge que se situa per damunt de la mitjana de la UE (1,2%) i que representa un creixement de 0,6 punts respecte a 2014.
Encara que el percentatge de persones que s'absenten del lloc de treball per accident, malaltia o incapacitat temporal ha augmentat en totes les comunitats autònomes, les diferències regionals són acusades.
El País Basc, Galícia, Astúries i Cantàbria encapçalen el llistat amb una taxa per damunt del 5%, mentre que Madrid, Balears i Aragó se situen al final, entorn del 3%.
La Comunitat Valenciana està en la mitjana nacional. Hi ha un 4% d'absències laborals per IT i la xifra s'ha incrementat 0,9 punts percentuals respecte a 2007.
Els factors que incideixen en la incapacitat temporal
Són múltiples els factors que incideixen en la incapacitat temporal, com ara les condicions de treball, la cultura de les empreses i les polítiques i pràctiques de recursos humans; però també factors externs al treball com la situació familiar o el context social i cultural.
També són importants els factors relacionats amb el sistema de salut, la legislació o, fins i tot, els processos judicials.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Laura Morell, sobre la llei Bolaños: “La reforma només pretén el control des de dins del poder judicial”
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
30.06.2025 | A la fresca
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part