Directes
Ara en la televisió
L'HORA FOSCA

Acabar amb la corrupció augmentaria un 16% el PIB espanyol en 15 anys

Un estudi de l'IVIE i el BBVA analitza el cost econòmic de la qualitat institucional a Espanya

Presentació de l'estudi de l'IVIE.

La millora de la qualitat institucional i la lluita per a acabar amb la corrupció podrien elevar un 16% el Producte Interior Brut (PIB) d'Espanya en un termini de 15 anys, segons un estudi de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) i la Fundació BBVA. 

L'estudi parla de l'elevat cost de la poca qualitat institucional i proposa mesures per a lluitar contra la corrupció, com ara reduir els càrrecs de confiança, incrementar els tècnics i desbloquejar les llistes electorals, perquè siga el ciutadà qui trie l'orde dels candidats que presenten els partits. 

"El polític pensa en com millorar la vida de la ciutadania de cara a guanyar les pròximes eleccions, però el buròcrata o el tècnic pensa en com portar a terme els canvis des del punt de vista d'una gestió professional", explica Fernando Jiménez, professor de Ciència Política, un dels coordinadors del document que s'ha presentat aquest divendres a València.

Segons l'informe, els costos econòmics de la corrupció i el dèficit van "més enllà de la quantitat de fons públics apropiats indegudament", ja que també suposen un fre per al creixement econòmic i donen lloc a taxes de productivitat, salaris i ocupació inferiors als que serien possibles amb el capital humà i la tecnologia de què es disposen. 

En aquest sentit, Francisco Alcalá, catedràtic d'Anàlisi Econòmica i director de l'estudi assegura que "la corrupció redueix els nivells d'inversió, distorsiona la despesa pública, i limita els incentius de les empreses per a invertir i el de les persones per a esforçar-se".

Espanya se situa entre el 20% de països amb una millor qualitat institucional, però no arriba al nivell que li correspondria d'acord amb el desenvolupament de la seua economia. De fet, obté un 6,8 sobre 10 davant de la mitjana de 8 de països com ara Alemanya, França o el Regne Unit, per la qual cosa, incrementar eixa nota tindria un efecte directe sobre el creixement econòmic.