Algemesí converteix el Museu de la Festa en un gran rober d’emergència
La planta baixa acull donacions de productes de primera necessitat per tal d’ajudar les famílies del poble a tirar avant
Els gegants de la processó de la Mare de Déu de la Salut són estos dies testimoni silenciós dels canvis temporals que viu sa casa, el Museu de la Festa. Allí, el claustre ha passat d'organitzar desfilades de moda, pocs dies abans de la DANA, a ser un gran rober d'emergència i productes que ajuden el poble a subsistir i avançar. L'aigua amb fang i deixalles arrastrades va recórrer tota la planta baixa, i va afectar les exposicions que hi havia. Com ha explicat Teresa Asensi, encarregada del Museu de la Festa d'Algemesí, “va impactar, sobretot, la botiga de Pepico, el Frare, que tenim ací baix”.
Un altre punt d'urgència és la biblioteca. Des de fa dies, treballadors, veïnat i voluntaris treballen a contrarellotge contra la humitat i els fongs. Més d'un metre d'aigua d'altura que ha llançat a perdre un 60% del fons, com ha explicat Mari Fina Galbis, la bibliotecària en cap de la biblioteca pública.
400 usuaris de moment sense biblioteca
De mitjana, uns 400 usuaris diaris feien poble en esta biblioteca. Entre els problemes trobats als quals s'enfronten està menejar les estanteries mòbils del depòsit, perquè el fang ho dificulta. Les càmeres d'À Punt també han recorregut les parets despullades que abans estaven plenes de llibres. "Ací queda el que s'ha salvat. En el cas de l'arxiu, ha tingut més bona sort", per trobar-se en la primera planta, ha explicat l’arxiver municipal, Ferran Molina.
L'equip d'À Punt també ha entrat al Casino, un edifici modernista que acull moltes peces d'art contemporani. El director Àlex Villar mostra com se sequen els quadres que han sobreviscut, mentre que altres com l’obra Messa, de Francesc Sempere, té danys evidents. Villar ha dit que: “Òbviament, primer és la gent, però hi ha persones que hem de combinar l’ajuda i dedicar-nos a salvar el patrimoni”. Curiosament, una altra de les exposicions actuals, que ha sobreviscut a la riuada del Magre han sigut obres originals d'Ucraïna, salvades de la guerra. Sembla que són creacions destinades a existir.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Laura Morell, sobre la llei Bolaños: “La reforma només pretén el control des de dins del poder judicial”
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
30.06.2025 | A la fresca
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part