Directes
Ara en la televisió
CARTES EN JOC

Per primera volta, València és la capital mundial de la nova física

200 científics de 16 països analitzen els resultats d'un dels experiments millor posicionats per poder a explicar la matèria fosca.

200 científics de 16 països estudien a València els resultats i com millorar tecnològicament l'LHCb | Víctor Martínez

Els millors físics arribats de tot el món comparteixen a València els resultats i com millorar tecnològicament l'LHCb, un dels experiments estrela del CERN de Ginebra, el laboratori físic més gran del món amb el seu gran col·lisionador de protons que viatgen quasi a la velocitat de la llum.

En aquest experiment treballen 800 científics de tot el món, entre els quals hi ha 9 valencians de l'Institut de Física Corpuscular de la Universitat de València (IFIC), i els resultats deixen indicis importants sobre l'existència de noves partícules que la física ha de descobrir i explicar. "Aquestes anomalies que no responen al model estàndard implicarien l'existència de noves partícules que hem de descobrir i que podrien explicar la diferència entre matèria i antimatèria, o bé ser capaces d'explicar la matèria obscura", afirma Arantza Oyanguren, doctora en Físiques de la Universitat de València i membre de l'IFIC, que forma part del projecte i que ha organitzat aquesta trobada que, per primera volta, es fa a València.

Com ella, altres 8 científics valencians de l'IFIC fa 5 anys que estan dedicats a aquest experiment, que està en marxa des de fa dècades. "Som un equip jove, molt dinàmic, motivat i implicat, i això ho demostra el fet que s'haja decidit que organitzem ací a València aquestes jornades", assegura Fernando Martínez Vidal, membre de l'IFIC i organitzador també d'aquesta trobada científica del més alt nivell.

Millores tecnològiques i una revolució

Els científics també estudien, a València, les millores tecnològiques que cal aplicar a l'LHCb. L'experiment farà una parada tècnica a final d'enguany per a renovar-se durant els pròxims 2 anys i canviar una bona part de la tecnologia que constitueix el detector: incorporarà elements de la intel·ligència artificial i nous elements de l'electrònica en els sistemes de càlcul i computació amb l'objectiu de poder, al 2021, mesurar els resultats 40 vegades més ràpidament que en l'actualitat. "Serem més sensibles a la detecció d'esdeveniments que produeix aquesta col·lisió protó-protó i que ara no som capaços de registrar . Alguns d'aquests esdeveniments podrien apuntar cap a l'existència de matèria fosca", explica el professor Martínez Vidal.

La matèria fosca forma part d'aquest 95 per cent de matèria que forma l'univers i que no podem veure. Si l'LHCb fa diana en el seu experiment "estaríem davant d'una revolució que obriria un nou camí", conclou Martínez Vidal.

l’Horta