Els museus més curiosos de la Comunitat Valenciana
La pirateria, els gats o la pilota són el pretext a partir del qual s’han creat espais museístics.
Segons el web de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, a la Comunitat Valenciana hi ha 272 museus i col·leccions reconegudes. La majoria d’aquests espais alberguen continguts relativament normals: obres d’art, peces arqueològiques o recuperen la casa d’algun personatge reconegut, ja siga Conchita Piquer, Joan Fuster o Azorín.
Ara bé, no tots els museus entren en aquesta categoria, ja que centren la seua col·lecció en objectes o temes d’allò més curiosos. En el Dia Internacional dels Museus, fem un breu recorregut pels museus més particulars de la Comunitat Valenciana.
Un cas paradigmàtic és el de Guadalest, el poble amb més museus per habitant d’Espanya, i on cada museu és més especial que l’anterior: hi podem trobar des d’un museu de Salers i Pebrers fins a un Museu del Món del Gat. Altres casos curiosos són el de Torrevella, on hi ha un museu flotant del submarí S-61 Delfín; el Museu dels Morters, a les Coves de Vinromà; o el museu l’Íber, de soldadets de plom, a València.
A vegades els museus opten per justificar, d’alguna manera, el perquè de la seua existència. És el cas dels pobles que opten per promocionar allò que els ha fet famosos, com el Museu de la Pilota, a Genovés; el Museu del Calcer a Elda; el Museu del Torró, a Xixona; o el Museu del Joguet, a Ibi.
Una altra opció també és la d’aprofitar determinats esdeveniments històrics per a fer tot un museu al voltant d’això: un exemple seria el museu sobre pirateria, a Cullera; o les Cases Cova de Villena.
Les empreses també veuen la creació d’un museu sobre el producte amb què treballen una eina per a promocionar-se: és el cas del Museu Lladró de porcellana, a Tavernes Blanques; o els museus de la xocolata, a Sueca i Vila-Joiosa, creats respectivament per les empreses xocolateres Comes i Valor.
També hi ha museus relativament tradicionals, però que atrauen els visitants per exposar una obra molt concreta de manera peculiar, un exemple és el Museu Municipal de l'Almodí de Xàtiva, que té el retrat de Felip V cap per avall, com a venjança per ser el responsable de la crema de la ciutat durant la Guerra de successió.
Més llegit
-
El colp de calor pot matar en hores: així s'ha d'actuar per a evitar-ho
-
Detingut a Ontinyent el principal sospitós de la desaparició d'un empresari de Bocairent
-
L’estiu portarà a les carreteres valencianes quasi catorze milions de desplaçaments de llarg recorregut
-
Educació publica 14.261 llocs vacants que s'oferiran en el pròxim procés d'adjudicació de places docents
-
Un tècnic de telecomunicacions constata que a les 18:09 hores va avisar que s'enviaria el missatge ES-Alert
-
Fotur reclama un recinte estable per a festivals a València
Més vist
Més escoltat
-
03.07.2025 | Obrim Meló amb Baovan i Hundred: els que ara triomfen també la van pifiar
-
04.07.2025 | Les notícies del migdia
-
03.07.2025 | Renaixement automobilístic, innovació post DANA, un mercat en moviment
-
03.07.2025 | 90 minuts
-
04.07.2025 | Línia de fons
-
01.07.2025 | 'Un bon any', els 365 títols imprescindibles de la història del cine