Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO

Amenábar porta a la xicoteta pantalla un còmic de Paco Roca

El cineasta debuta amb les sèries per a televisió inspirant-se en la novel·la gràfica del dibuixant valencià sobre la recuperació del tresor més gran mai trobat a la mar

El dibuixant Paco Roca atén À Punt en el seu despatx de València

Un dels còmics del dibuixant valencià Paco Roca no només sobre el paper, sinó ara també en la pantalla. És el repte que ha assumit el cineasta Alejandro Amenábar, amb la seua primera sèrie per a televisió, i en la qual conta el litigi del govern espanyol amb els Estats Units per a recuperar el tresor més gran trobat a la mar, el de l’Odissey, pertanyent a un vaixell espanyol. La producció té un marcat caràcter valencià per la font d’inspiració, la novel·la gràfica El tesoro del cisne negro; per la producció, que està a càrrec del productor castellonenc Fernando Bovaira, i també per la presència d'alguna actriu valenciana.

Per al premi nacional de còmic, La fortuna, que du per títol la sèrie que s'estrena aquest dijous, reuneix el costumisme espanyol, però també aventura, tensió i intriga: “Té eixe component de costumisme espanyol, el de l’ambient dels despatxos dels funcionaris, però es respira aventura, tensió i intriga política, perquè parla de la recuperació del tresor més gran trobat mai sota la mar”, explicava Paco Roca a À Punt. 

Una versió fidel al còmic

El dibuixant qualifica l’adaptació del reconegut director director cinematogràfic de “respectuosa” amb la novel·la que va publicar amb Guillermo Corral. L'il·lustrador no tanca la porta a futures col·laboracions amb Amenábar, un director amb qui no solament l’uneixen projectes professionals, sinó també una admiració personal. De fet, aquest cineasta va inspirar el primer còmic de Paco Roca. 

Va ser el productor de la Vall d'Uixó Fernando Bovaira qui, en llegir el còmic de Paco Roca i Guillermo Corral, va veure que la història es podia traslladar al llenguatge audiovisual i es podia fer una sèrie que reunira tots aquests elements. 

Bovaira, que no descarta treballar més avant sobre relats gràfics de Paco Roca, afegia que entre l’elenc de la sèrie també està l’actriu valenciana Paula Usero. “Té un protagonisme important en la sèrie”, avançava a À Punt. 

Més enllà de les aportacions cinematogràfiques d’Amenábar, el dibuixant valencià recomana veure la sèrie perquè obri la porta a reflexionar sobre un aspecte de vegades oblidat en la societat actual, el patrimoni històric. “En la sèrie es planteja que moltes vegades allò important no és el valor monetari, sinó recuperar part de la nostra història”, adverteix. “És una història guapa, perquè no solem tindre en compte el patrimoni”, afig en declaracions a À Punt des del seu despatx. 

D’altra banda, “l’actitut cainita” dels espanyols, eixa actitud de revenja entre els que suposadament pretenen el mateix que nosaltres és una altra de les qüestions que reflecteix La fortuna, com considera Alejandro Amenàbar.