Directes
Ara en la televisió
L'ALQUERIA BLANCA
Ara en la ràdio
BAMBOLINA SONORA (reemissió)

Gols a favor de la integració en el futbol

Es presenta a València l'a-ball, una nova modalitat de futbol en cadira de rodes.

En aquest partit guanya la integració.

Manel, Paco Lucas, Miguel Castelló, Beto, Cristopher, Rubén, Javier, Fernando, Juanito, Ángel, Miguel "Rocky" i Iván tenen, per diferents motius, mobilitat reduïda a les cames, però són jugadors de futbol. Exactament d'una nova modalitat que s'ha presentat a València. Es diu a-ball, futbol en cadira de rodes, i ja està reconeguda per la Reial Federació Espanyola de Futbol.

En l'a-ball s'enfronten dos equips de cinc jugadors cadascun, incloent el porter. Tots es desplacen en una cadira de rodes que porta un dispositiu pensat per a adaptar-la a la pràctica del futbol. Una pinça que s'obri i tanca per a atrapar el baló i uns mànecs que, colpejats amb la força necessària, serveixen per a fer passes i xutar a porteria. Poden, fins i tot, alçar el baló. El mecanisme l'ha dissenyat una empresa valenciana d'ortopèdia.

Només hi ha un equip d'a-ball a la Comunitat Valenciana. Fa dos anys que s'hi entrenen. L'objectiu és poder competir en una lliga professional i, per què no?, que es reconega com a esport paralímpic. Amb aquest objectiu van organitzar un partit d'exhibició. La meitat de l'equip es va vestir amb la samarreta del València Club de Futbol i l'altra meitat, amb la del Llevant, i van protagonitzar el primer partit valencià en cadira de rodes.

Un partit que va acabar amb un marcador de 5 gols a 3 a favor dels granotes, però on va guanyar, sobretot, la integració i el bon ambient.

Miguel Martínez, que vestia la samarreta del València, ens va explicar que sempre li ha agradat el futbol i que l'a-ball li ha donat l'oportunitat de jugar a pesar de no poder bellugar les cames. "M'encanta la companyia i l'ambient competitiu del vestidor", conclou.

Manel Puertas, que defenia els colors del Llevant, assegura que cal entrenar-se i practicar molt amb la cadira per a poder jugar a un bon nivell. Però convida a tots a provar. I és que l'a-ball obri les portes del futbol a les persones que pateixen alguna lesió a les cames, però no li les tanca a ningú. Qualsevol persona, amb una discapacitat o sense, que ho desitge, pot jugar. Asseguts a la cadira de rodes, tots parteixen amb igualtat de condicions.

Fernando Giner, president de l'Associació de Futbolistes del València i un dels pares d'esta nova modalitat esportiva, ha destacat també aquesta idea . "Gràcies a l'a-ball hem aconseguit acostar el futbol a uns esportistes que, fins ara, no podien practicar-lo i a més hem aconseguit que puguen practicar-lo independentment de les seues capacitats".

Així és l'a-ball, un esport que no deixa a ningú fora de joc.