Una app mòbil de la Universitat d'Alacant interpreta en temps real l'alfabet de la llengua de signes
El programari reconeix les lletres de l’alfabet a les mans de les persones sordes
El grup de robòtica de la Universitat d'Alacant ha dissenyat una aplicació mòbil per a interpretar en temps real l'alfabet de la llengua de signes. Es fa amb la càmera del telèfon i un programa que transforma en lletres els signes fets amb la mà. També opera a la inversa, per mitjà d'un avatar.
Ester Martínez, professora de robòtica de la Universitat d'Alacant, ha explicat que "la persona sorda signa, mitjançant les lletres, i va eixint el que ha escrit". De moment, amb aquesta aplicació només es pot lletrejar. El llenguatge de signes té estructura, gramàtica i lèxic propis, que són diferents en cada idioma. Per això, aquesta aplicació tot just ha començat.
Paco Morillas, l'estudiant que ha desenvolupat l'app per a sords, ha destacat que de moment només es pot reproduir l’alfabet, però "volem ampliar a un nou vocabulari on hi haja paraules completes".
A Espanya hi ha unes 27.000 persones sordes que utilitzen la llengua de signes, però no sempre tenen un intèrpret al costat. "A voltes és complicat perquè no comprenem el que diuen i nosaltres tampoc no ens hi podem comunicar" ha explicat Martínez. L'app es podrà descarregar de manera gratuïta d'ací a alguns mesos.
Més llegit
-
Un corredor de Puçol ferit per una cornada i un de Moixent amb traumatisme en el sèptim 'encierro' dels Sanfermines
-
La dana deixa granís de cinc centímetres, arbres tombats i vidres de cotxes trencats a la Plana Baixa
-
La jove ferida per fulguració a la Marina de València rep l’alta hospitalària
-
La dana afecta el nord de les províncies de València i de Castelló
-
Èxit rotund del Pirata Beach Fest de Gandia amb més de 30.000 assistents diaris
-
Atenen una dona amb parada cardíaca després de rebre l'impacte d'un llamp a la Marina