Un programa social pioner per a atendre els malalts de Parkinson
A la Comunitat Valenciana hi ha més de 21.000 persones diagnosticades de Parkinson, la segona malaltia neurodegenerativa més freqüent.
Aquest dimecres se celebra el Dia Mundial del Parkinson amb el lema #másalládeltemblor. A més, es presenta un nou programa social per a atendre persones que pateixen malalties neurodegeneratives com aquesta.
La primera fase d'aquest programa consisteix a fer una anàlisi de la situació actual de la malaltia, amb un recompte de les persones afectades i dels professionals especialitzats, així com de les tècniques, tractaments, infraestructures, equipament i costos que s'hi dediquen. L'estudi serà elaborat per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i l'Associació Parkinson València. La gerent d'aquest organisme, Bárbara Gil, explica: " El que volem és mostrar la verdadera cara d'una malaltia que afecta cada pacient de manera diferent".
Una de les reivindicacions de la Federació Espanyola de Parkinson és que es faça un cens de les persones afectades per a saber quantes són i quin n'és el nivell d'afectació que pateixen. "101 anys després del descobriment de la malatia no hi ha cap cens oficial", assenyala la gerent, "fet que impedeix saber quins recursos s'hi han de destinar". Calculen que a Espanya hi ha uns 30.000 malalts sense diagnosticar.
Bárbara Gil fa referència també a l'atenció dels afectats. "El sistema de salut només cobreix el diagnòstic i el tractament, però deixa de banda la rehabilitació, que és la que ajuda a mantindre la qualitat de vida del pacient. Esta malaltia pot allargar-se durant anys tot deteriorant progressivament la forma física dels afectats".
El programa d'atenció preveu crear nous serveis diürns per als pacients i plans per a recolzar les famílies, "que són les que suporten tot el pes de la malaltia", explica la gerent de Parkinson València, la qual afegeix que la mitjana d'edat per a diagnosticar el Parkinson se situa al voltant dels 65 anys. "L'esperança de vida és cada vegada més alta, i açò fa que es cronifique".
El Parkinson és una malaltia d'origen desconegut que produeix la degeneració de la substància negra del cervell i disminueix la producció d'un neurotransmissor conegut com a dopamina. Afecta les estructures que s'encarreguen del moviment i de l'equilibri. Segons el llibre blanc de la malaltia, en 2040 el Parkinson superarà el càncer com a malaltia comuna. Els diagnòstic per imatge permet detectar la malaltia a edats cada vegada més primerenques.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Laura Morell, sobre la llei Bolaños: “La reforma només pretén el control des de dins del poder judicial”
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
30.06.2025 | A la fresca
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part