Els propietaris d’oliveres monumentals del Baix Maestrat reclamen ajudes per mantindre-les
Amb la baixa producció i l’augment dels costos, molts opten per abandonar-les
Fa més de mil anys que prop de 5.000 exemplars d’olivera presideixen l’entrada de les finques d’aquesta zona dels camps del Maestrat, una tasca cada volta més difícil de mantindre.
Els llauradors dels camps del Maestrat demanen que es complisca la llei de protecció d’aquest patrimoni, que continua sense un catàleg d’oliveres monumentals i ajudes directes als propietaris. “Aquestes oliveres són deu vegades més cares que mantindre un arbre jove. Per exemple, on està aquesta olivera cabrien cinc o sis arbres joves, que donarien més rendiment i menys cost”, ens afirma Enric Simó, productor d’oli de la Jana (Baix Maestrat).
Cada any la baixa producció, el despoblament i la falta de relleu fan que s'abandonen una desena d'arbres monumentals. A les dificultats de manteniment, s'afig una falta de collita i un augment en costos de producció. “Si tenim una zona protegida, tal com és l’Albufera de València, que rep una picossada d’euros més per hectàrea, per què no ho fem amb les oliveres mil·lenàries?”, ens raona Ramón Mampel, president de la cooperativa Clot d’en Simó, que va decidir recuperar els camps abandonats d'oliveres mil·lenàries i ara cuida de més de 180 monuments.
Més llegit
-
Educació publica 14.261 llocs vacants que s'oferiran en el pròxim procés d'adjudicació de places docents
-
Moren un home de 52 anys i una dona de 53 per colps de calor a la Comunitat Valenciana
-
Carlos Mazón es reunix amb representants de l'agrupació ciutadana d'afectats per la dana Tots a una Veu
-
Mor un turista de 65 anys a la platja de Pinedo
-
El PSOE tria la valenciana Rebeca Torró com a secretària d'organització
-
Vilamarxant prohibix el consum d’aigua potable tres mesos després de detectar un plaguicida