La primera onada de calor de cada estiu s'avança a un ritme de quatre dies per dècada
L'estudi servirà per posar el focus en l'impacte que estes altes temperatures tenen en la salut de la població
La primera onada de calor de l'estiu s'avança cada vegada més en el calendari i ja ho fa a un ritme de quatre dies per dècada, per culpa del canvi climàtic. És el que ha demostrat un estudi impulsat pel departament de Meteorologia i Climatologia del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) amb el suport de la Conselleria de Medi Ambient per a comprovar si hi ha un impacte de les onades de calor i en l'augment de la temperatura de la mar. L'organisme ha treballat amb dades des del 1985, moment en què es van començar a produir un 90% d'onades de calor.
El director general de Qualitat i Educació Ambiental, Jorge Blanco, ha assenyalat que estos estudis "ajuden a previndre l'acció del canvi climàtic i l'impacte dels fenòmens meteorològics extrems”. Sobretot perquè posen el focus en l'impacte que estes onades de calor tenen en la salut de la població. Hi ha diverses conseqüències, com l'efecte "illa de calor urbana", que s'han convertit en característiques permanents de l'estiu. Blanco ha explicat que analitzar els extrems de calor en el moment present i en el futur "és crucial" per a dissenyar i desenvolupar mesures d'adaptació i poder minimitzar els efectes adversos.
Blanco ha defensat la investigació integrada i multidisciplinària que duu a terme el CEAM, que "combina observacions d'última generació i modelitzacions d'alta resolució". Els estudis tenen en compte els diferents components del sistema climàtic (com el sòl, la vegetació, l'atmosfera i oceà), així com les seues interaccions. També les precipitacions torrencials, la sequera i els episodis de calor extrema, que s'estan convertint en característiques permanents de l'estiu.
D'altra banda, el grup d'investigació del CEAM realitza un monitoratge continu de les condicions de la mar Mediterrània per a obtindre dades que es publiquen de manera periòdica. D'esta manera, es pot analitzar la temperatura de l'aigua observant l'informe de la climatologia de la Temperatura Superficial de la Mar (TSM) en la conca mediterrània que serveix, també, d'indicador dels efectes del canvi climàtic.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Mor un xiquet de dos anys oblidat a l'interior d'un cotxe a Tarragona
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Condemnats a 20 i 12 anys de presó dos dels quatre acusats d’abús sexual a una menor a la Vall d’Albaida
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
30.06.2025 | A la fresca
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part
-
30.06.2025 | Queda’t amb El GastroTurista | Binhui Jiang