Directes
Ara en la televisió
PLAERDEMAVIDA
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

La pandèmia de la Covid-19 ha afectat negativament la conciliació laboral i familiar

En la comissió de les Corts per a l’estudi de la racionalització dels horaris s’ha demanat reprendre el debat de la conciliació.

VÍDEO | La pandèmia de la Covid-19 ha afectat negativament la conciliació laboral i familiar

El president de l’Associació per a la Racionalització dels Horaris Espanyols, José Luis Casero, ha explicat que la pandèmia de la Covid-19 ha afectat negativament la conciliació laboral i familiar. Així, ha instat a recuperar el debat de la conciliació laboral i familiar, aparcada durant els últims mesos, en la seua compareixença en la comissió de les Corts per a l’estudi de la racionalització dels horaris.

Casero ha destacat que el que s’ha viscut durant la pandèmia “no és conciliació”, i ha reclamat als polítics més accions per a avançar en aquest camp perquè quasi tothom està d’acord que no es fan bé les coses, “però els avanços són escassos”. I ha afegit: “Conciliar no és treballar menys, sinó millor”.

“Podem parlar de temps i treball a casa forçat, no de teletreball, i hem de parlar d’estada obligada amb les teues unitats familiars, no de conciliació”, ha assegurat. A més, ha recordat que “conciliar és un dret fonamental”, que suposa “disposar millor del temps” i “trobar un equilibri entre la vida i el treball”.

Segons ha explicat, abans de la pandèmia, Espanya estava a la cua de la Unió Europea en polítiques de conciliació i flexibilitat laboral, i era uns dels països en “els quals més tard s’eixia del treball”. A més, ha precisat que la major part de la conciliació recau sobre les dones.

No obstant això, s’aprecia una gran diferència entre sexes en la manera d’utilitzar aquesta conciliació: mentre que el el 94% de les dones usa la flexibilitat laboral per a cures de dependents i responsabilitats de la llar, el 84% dels homes la utilitza per a practicar esport, estudis o fer gestions.

Propostes per a afavorir un ús racional del temps

Per a afavorir un ús racional del temps, Casero aposta per la flexibilitat laboral, la jornada intensiva i posar fi als horaris partits; la coordinació d’horaris escolars, laborals i comercials; el canvi dels horaris prime time en les televisions públiques i privades, i campanyes de sensibilització sobre la importància del valor del temps i la puntualitat.

També ha advocat per l’aprovació d’una llei d’usos del temps, una norma que ha sigut anunciada en diverses ocasions, però sobre la qual no hi ha avanços, i per a regular qüestions com el teletreball o la desconnexió digital, amb la finalitat d’evitar que els treballadors estiguen connectats les 24 hores.