Noves tècniques genètiques permeten identificar víctimes del franquisme
La fundació Fisabio de València ha pogut identificar algunes víctimes noves de la fossa 112 de Paterna
La ciència ha obert una nova porta. En el laboratori de la fundació Fisabio, a València, emprén una tècnica genètica que permet augmentar les identificacions de les víctimes del franquisme. El primer lloc on s’ha aplicat aquesta nova tècnica és la fossa 112 de Paterna. Les víctimes identificades eren naturals de Canet d'en Berenguer, l'Alcúdia, Alginet, Tavernes de la Valldigna, Sueca i Alberic, ha informat la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica en un comunicat.
Llúcia Martínez, responsable de seqüenciació de Fisabio, ha explicat en declaracions a À Punt NTC que la nova tècnica és innovadora perquè "permet incrementar el nombre de variables que estudiem, passem de vint i escaig a més de cinquanta". Aquestes tècniques analitzen un nombre major de marcadors genètics i, per això, són més precises que els mètodes clàssics, utilitzats en la primera identificació dels cossos exhumats a la fossa 112, indica.
“El resultat obtingut és tot un èxit, especialment tenint en compte la baixa concentració i l’alta degradació del material genètic que solen presentar les restes òssies”, ha precisat, indicant que així es demostra en la segona identificació, realitzada sobre els casos negatius de la primera.
Rosa Pérez Garijo, consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, ha assenyalat que estem davant “una molt bona notícia” que demostra la importància de la centralització dels treballs d’identificació i aplicació de les tècniques més avançades.
A més, la consellera ha lamentat que les famílies “hagen hagut d’esperar huitanta anys aquest moment, un treball que s’hauria d’haver dut a terme molt temps abans i amb el qual s’està donant valor a la democràcia i a la dignitat del país per a aconseguir l’objectiu d’un territori lliure de fosses”.
El sistema s'aplicarà a la resta de fosses amb víctimes de la Comunitat Valenciana; serà la primera vegada que aquesta tècnica s'utilitza en la recuperació de la memòria històrica de manera sistemàtica.
Totes les mostres de familiars es recolliran en un únic banc d'ADN. Els descendents de les víctimes de la fossa 112 s'han mostrat agraïts per aquest esforç científic dedicat a recuperar les vides perdudes durant el franquisme.
Més llegit
-
Una investigació de la UV troba una trentena d'agents infecciosos en la zona dana, tots patògens per als humans
-
Sánchez diu que no "tirarà la tovallola" després de dir que és un polític net i Feijóo li demana que torne el botí i convoque eleccions
-
Controlat l'incendi a l'avinguda del Port de València amb almenys setze ferits per inhalació de fum
-
Mor un home de 53 anys per colp de calor a la província d'Alacant
-
El Consell autoritza d’urgència obrir les comportes de l’Albufera per a millorar l’aigua i abaixar la temperatura
-
València aprovarà en el ple d’este mes que el topònim en valencià porte l’accent tancat