L'AVI destina 410.000 euros a noves mascaretes i pantalles amb additius naturals contra virus i bacteris
El projecte Dotmask de l'Agència Valenciana de la Innovació utilitza materials basats en compostos d'origen natural capaços de previndre infeccions i contagis
La Generalitat Valenciana, a través de la Agència Valenciana de la Innovació (AVI), finança el desenvolupament de mascaretes i pantalles facials dotades amb propietats antimicrobianes capaces de previndre infeccions i contagis per virus i bacteris, fins i tot d'aquelles resistents als fàrmacs.
Per a això, s'estan explorant nous recobriments i plàstics obtinguts a partir d'extractes botànics que milloren els atributs dels actuals equips de protecció individual (EPI).
La iniciativa, batejada com a Dotmask, és un dels projectes estratègics en cooperació a què ha donat suport l'Agència amb un import de 410.000 euros en el marc de la seua última convocatòria d'ajudes en concurrència competitiva.
Està coordinada per l'empresa química Lamberti i compta amb la participació de l'Institut Tecnològic del Plàstic, Aimplas; l'Institut d'Investigació Sanitària de l'Hospital La Fe de València; la biotecnològica ADM Biópolis i l'empresa de fabricació de mascaretes ¡Airnatech.
El desenvolupament de materials amb capacitat antibacteriana i viricida respon a la necessitat de reduir la incidència de contagis provocats per patògens com el de la covid, que, amb freqüència, es transmeten principalment per via aèria.
Els virus i bacteris resulten especialment perillosos en entorns hospitalaris, on és més habitual que aquests microorganismes adquirisquen resistència als fàrmacs. Fins ara, els recobriments dissenyats com a mesura passiva de protecció empraven additius inorgànics basats en metalls.
No obstant això, aquesta composició presenta alguns inconvenients, com la propensió a la corrosió en determinats ambients, o el possible alliberament de ions actius, la qual cosa ha obert un debat sobre la seua potencial toxicitat, explica la Conselleria d'Innovació a través d'un comunicat.
Les substàncies extretes de plantes mantenen, en canvi, les mateixes propietats bactericides i viricides, amb l'avantatge que, en tractar-se de compostos d'origen natural, presenten un menor risc d'efectes secundaris, al·lèrgies o toxicitat, tant per a la persona usuària com per al medi ambient.
Precisament en aquesta direcció, el projecte Dotmask està desenvolupant materials basats en compostos fenòlics d'origen natural, l'activitat antimicrobiana del qual s'ha comprovat molt elevada, amb l'objectiu d'integrar-los en equips de protecció individual (EPI).
D'aquesta manera, es pretén aconseguir "una protecció altament eficaç enfront dels patògens, i s'aconsegueix una disminució significativa de la transmissió de malalties", subratllen.
Més llegit
-
Educació publica 14.261 llocs vacants que s'oferiran en el pròxim procés d'adjudicació de places docents
-
Moren un home de 52 anys i una dona de 53 per colps de calor a la Comunitat Valenciana
-
Detingut a Ontinyent el principal sospitós de la desaparició d'un empresari de Bocairent
-
Mor un turista de 65 anys a la platja de Pinedo
-
La valenciana Rebeca Torró, nova secretària d'Organització del PSOE
-
L'autovia Torrent-València reobri al trànsit després de reconstruir el pont esfondrat el 29-O
Més vist
Més escoltat
-
03.07.2025 | Línia de fons
-
02.07.2025 | Línia de fons
-
3 de juliol - Un accident de metro causa la mort de desenes de persones a València (2006)
-
02.07.2025 | Estar de moda | La moda oblidada
-
03.07.2025 | Obrim Meló amb Baovan i Hundred: els que ara triomfen també la van pifiar
-
04.07.2025 | Les notícies del migdia