Investigadores reclamen llenguatge inclusiu i paritat en els Premis Jaume I
Segons l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues, cal que les dones es visibilitzen en la ciència
La major part dels textos relacionats amb la ciència i la investigació estan escrits en masculí, invisibilitzant i deixant fora les dones. Aquesta és la denúncia que fa el nodus de l’AMIT (Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues) de Múrcia i la Comunitat Valenciana en una carta que ha remés tant a la fundació que atorga els Premis Jaume I com a la Generalitat.
Amb aquest escrit posen de manifest que no se senten representades pel llenguatge masculí emprat en moltes convocatòries de premis, beques, ajudes o reconeixements de diversa índole. Una manca de representació que -asseguren- té greu conseqüències negatives per a les futures generacions, ja que invisibilitza les dones investigadores i tecnòlogues i no apel·la a la seua participació.
Així mateix, apunten altres factors que poden afectar negativament la voluntat de presentar-se a una determinada convocatòria, com són la falta de transparència respecte a qui integra els jurats i la falta de paritat en aquests jurats.
Entenem que segurament no existisquen males intencions, però també aspirem a que es comprenga el nostre cansament i que estem fartes
La finalitat última de la carta és que es comprenga que estan cansades i fartes de no sentir-se representades ni interpel·lades, malgrat ser el 50% de la població i obtindre més del 50% de les titulacions universitàries. Per això reclamen l’ús del llenguatge inclusiu i que els panels de persones expertes que jutgen qualsevol tipus de guardó siguen públics, paritaris i diversos.
A aquesta demanda de l’AMIT s’han adherit diverses associacions científiques, així com les unitats d’igualtat de les principals universitats valencianes, la Universitat Politècnica de València, la Fundació Fisabio i diverses associacions de dones i instituts universitaris.
El compromís de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues amb la representació i la visibilitat femenina en la ciència és molt actiu. De fet, ja van ser notícia fa uns mesos quan va presentar la campanya #NoMoreMatildas, en què denunciaven que moltes vegades són els homes els que s’emporten els mèrits d’avanços i descobriments fets per dones.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Mor un xiquet de dos anys oblidat a l'interior d'un cotxe a Tarragona
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Condemnats a 20 i 12 anys de presó dos dels quatre acusats d’abús sexual a una menor a la Vall d’Albaida
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
30.06.2025 | A la fresca
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part
-
30.06.2025 | Queda’t amb El GastroTurista | Binhui Jiang