Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

El Fondo va aconseguir el 2022 la xifra més alta d'aus nidificants des dels anys 80 del segle passat

Més de 6.500 parelles pararen al parc natural per a reproduir-s'hi, la xifra més elevada des de la dècada dels vuitanta del segle XX

Un ocell al Fondo d'Elx-Crevillent, en arxiu / GVA

El parc natural del Fondo, a Elx-Crevillent (Baix Vinalopó), va registrar el 2022 més de 6.500 parelles d'aus nidificants, la xifra més elevada des de la dècada dels vuitanta del segle XX, de les quals 35 eren de l'espècie de rosseta. Això fa que aquest espai siga el principal hàbitat europeu d'aquest anàtid en perill d'extinció.

Les dades s'han donat a conéixer aquest dimecres en el marc de la Jornada d'Experiències en Conservació d'Aiguamolls en Perill celebrada a Elx i organitzada dins del projecte LIFE Rosseta i l'Associació de Naturalistes del Sud-est (ANSE), on han participat experts en biodiversitat i col·lectius. Els assistents han remarcat la bona gestió del parc.

La regidora de Medi Ambient, Esther Díez, ha remarcat l'esforç per recuperar la rosseta. De 1988 a 2014, el Fondo va registrar el 67% de les parelles nidificants de l'espècie de tota la Comunitat Valenciana. En els últims anys aquest parc, el de Doñana, el Clot de Galvany ―també a Elx― han acumulat més del 60% de les parelles que crien a la Unió Europea, i el 2022, els dos paratges il·licitans van vist dins del seu perímetre el 81% de les femelles de rosseta en l'àmbit autonòmic i el 50% del total nacional.

57 zones humides a tot el territori

Per la seua banda, el director general autonòmic de Medi Ambient, Julio Gómez, ha recordat que, a la Comunitat Valenciana, s'han ampliat a set les zones humides catalogades, i que aquest increment deixa el total en 57.

el Baix Vinalopó