Cuines Migrants, gastronomia per la integració i l'empoderament femení
Dones africanes intercanvien coneixements i cultures gastronòmiques amb cuiners professionals al Convent Carmen
Integrants de l'Associació de Dones Africanes de Paterna i la Comunitat Valenciana (AMAP) han pres el control de les cuines del Convent Carmen de València aquest dijous per a preparar alguns dels plats típics dels seus països d'origen: Gàmbia i el Senegal.
Aquest és el primer tast dels seus plats que s'obri al públic després d'una fase de trobada i aprenentatge mutu amb Miguel Ángel Mayor, xef de Sucede (restaurant amb una estrela Michelin) i xef executiu de Convent Carmen.
La cita s'emmarca dins del projecte Cuines Migrants: Un diàleg intercultural a través de l'intercanvi de sabers i sabors; i només és el començament. Els mesos vinents la programació continua amb sèrie d'esdeveniments que impulsen la integració multicultural i l'empoderament de col·lectius migrants amb les gastronomies presents a la ciutat com a fil conductor.
L'associació amb què s'ha posat en marxa la iniciativa, AMAP, està integrada per més de 30 dones procedents de Gàmbia i el Senegal. Dones amb històries de superació, en molts casos, i amb un fort arrelament cultural en la gastronomia dels seus països d'origen. AMAP ja ha desenvolupat accions integradores posant en valor el seu bagatge gastronòmic, com ara la creació i autogestió d'horts urbans per al cultiu d'ingredients africans en la iniciativa Cabanyal Horta.
Després de l'actual fase centrada a professionalitzar els processos en qüestions vinculades a la restauració, la fase final consisteix a conéixer al públic els plats perfeccionats amb 'showcookings' i degustacions, i propiciar el debat i l’intercanvi entre cuineres i assistents. Aquests esdeveniments tindran lloc el 3 i 17 d'abril a les 19:30, i serà necessària la inscripció prèvia.
A banda d'un factor integrador, l'impuls de les economies familiars migrants, sustentades en molts casos amb xicotets restaurants o negocis, és un dels objectius marcats per Cuines Migrants. El benefici es pretén traslladar a la societat valenciana reforçant la cohesió amb les cultures presents als barris de la ciutat i enriquint-la amb la incorporació de realitats diverses a l'àmbit gastronòmic.
Més llegit
-
Avís taronja per pluges de fins a 100 l/m² al litoral nord d’Alacant i sud de València
-
La neu enfarina els Ports i l'Alt Maestrat: actiu l'avís groc per gruixos de 8 centímetres
-
Guia per a ExpoJove 2025: horaris, entrades i com arribar-hi
-
El camp de les comarques del sud rep la pluja com un “autèntic regal”
-
Els Estats Units bombardegen campaments de l'Estat Islàmic a Nigèria
-
À Punt estrena este diumenge 'En casa d’Inés'
Més vist
Més escoltat
-
25.12.2025 | L'hora de la cultura
-
26.12.2025 | "Festes", amb Pepa Gómez | Plans per a gaudir del Nadal a la Comunitat Valenciana
-
26.12.2025 | Les notícies del migdia
-
26.12.2025 | ContrÀpunt
-
26.12.2025 | Les notícies del matí
-
24.12.2025 | "Viatges", amb Clara Estrems | Com se celebra el Nadal arreu del món