El 30% de les notícies falses estan vinculades a l’alimentació
Les xarxes socials polaritzen entre aliments bons i aliments roïns, sense acceptar matisos
Atenció amb quins productes omplin la cistella de la compra, ja que no es pot refiar dels superaliments, dietes miracle o la demonització de la lactosa o el gluten que circulen per internet. Tres de cada deu notícies falses que circulen per internet fan referència a l'alimentació. És un tema delicat perquè té a veure amb la salut i on és fàcil caure en el parany de la desinformació.
Les xarxes socials han creat un ecosistema comunicacional que afavoreix la difusió de notícies falses. Entre aquestes, es poden llegir recomanacions o alertes com “no menjar més de tres ous a la setmana” o promocionen aliments com els superaliments o dietes que permeten aprimar-se en temps rècord.
El periodista expert en desinformació Marc Amorós assegura que les plataformes polaritzen entre aliments bons i aliments roïns, sense acceptar matisos. A més, els col·lectius de més edat són més vulnerables a aquest tipus de desinformació: “Si llegeixes que menjar alvocat causa càncer, per si de cas no en menges, encara que no sàpies si és cert o fals”, afegeix Amorós.
Hi ha productes que d'un dia per l'altre passen a una llista negra, com un elevat consum de carn o de productes lactis. La clau és no deixar-se portar per impulsos emocionals i ser crítics amb allò que es llegeix.
Més llegit
-
L'N-332, tallada en els dos sentits a Gandia, pel xoc d'una grua contra un pont, que haurà de ser demolit
-
Dijous assolellat amb temperatures inusualment altes a l'interior
-
À Punt oferix a la jutgessa els bruts de càmera de la dana i els entregarà quan els requerisquen
-
Quatre dies més de calor
-
Pedro Sánchez anuncia una llei per a baixar ràtios i hores lectives del professorat
-
La Generalitat destinarà un nou paquet d'ajudes, de 35 milions, per a les famílies afectades per la dana