Directes
Ara en la televisió
XINO XANO
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

La Comunitat Valenciana rebrà el 9,4% de les inversions estatals, només una dècima més que enguany

Els pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2023 preveuen una inversió de 1.269,46 milions d'euros, 61 milions més dels previstos per a enguany

María Jesús Montero, aquest dijous / Eduardo Parra (Europa Press)
À Punt NTC @apuntnoticies
06 d'octubre 2022 - 16:37 Actualitzat: 06 d'octubre 2022 - 20:18

El govern de Pedro Sánchez ha previst en els pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2023 una inversió de 1.269,46 milions d'euros per a la Comunitat Valenciana. Aquesta dada és vora 61 milions més que els previstos en els comptes anunciats per a enguany. La xifra d'inversió suposa el 9,4% de les inversions previstes als pressupostos generals de l'Estat per a totes les comunitats autònomes (11.391,37 milions d'euros), segons consta en l'informe econòmic financer que acompanya al projecte de pressupostos.

Els comptes públics han sigut presentats aquest dijous en el Congrés per la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero.

Les inversions previstes per a la Comunitat Valenciana són una mica superiors a la que es va anunciar en els pressupostos del 2022, que contemplaven unes inversions en la Comunitat Valenciana de 1.208,61 milions d'euros, el 9,3% del total.

Les primeres dades fetes públiques dels comptes situen la Comunitat Valenciana com la quarta en pes de la inversió, per darrere de Catalunya, Andalusia, les dues amb el 17,2%, i Madrid amb el 9,7%.

53 milions del Fons de Compensació

A més, aquesta autonomia rebrà 53,05 milions del Fons de Compensació Interterritorial (FCI), un mecanisme que utilitza l'Estat per a redistribuir la renda entre les autonomies més riques i les de menor renda.

La inversió prevista per a Catalunya i Andalusia, d'altra banda, és quasi dues vegades major que la disposada per a comunitats autònomes com Madrid o la Comunitat Valenciana. En concret, Catalunya rebrà 2.508,92 milions d'euros, i Andalusia, 2.318,85 milions, mentre que l'Estat a Madrid invertirà 1.305,35 milions.

La majoria millora

En el projecte de pressupostos, l'executiu torna a prevaldre en aquest nou projecte de comptes públics la inversió a Catalunya en detriment d'una comunitat que la supera en PIB i amb una mica menys de població com és la Comunitat de Madrid.

La majoria de comunitats autònomes han millorat la seua posició en la inversió respecte al projecte de pressupostos que Montero va entregar l'any passat en el Congrés dels Diputats, segons es desprén de l'apartat de distribució territorial de la inversió real d'aquests comptes públics.

Múrcia i Castella i Lleó són les úniques comunitats autònomes en les quals disminueix la inversió respecte al projecte de PGE de l'any passat. En el cas de la primera, s'ha vist reduïda la inversió fins a un 3,6% del total enfront del 5,5% previst per al 2022. Castella i Lleó, per la seua banda, ha passat de 997,43 milions de l'any passat a 955,82 milions per al 2023.

L'oposició critica l'abandonament de Sánchez

Les crítiques no s'han fet esperar. El portaveu d'Hisenda del PP a les Corts, Rubén Ibáñez, ha denunciat que Pedro Sánchez "ha tornat a deixar plantats tots els valencians" en els pressupostos generals de l'Estat. Per a Ibáñez, el president del govern espanyol incompleix "la promesa d'invertir en funció del pes poblacional en els comptes estatals per al 2023". A més, el portaveu popular ha assenyalat que Alacant i Castelló "són invisibles per a Puig i Sánchez", ja que estan "a la cua d'inversions provincials a nivell nacional".

Per la seua banda, la síndica de Ciutadans a les Corts, Ruth Merino, s’ha manifestat en la mateixa línia que els populars, i ha assegurat que "un any més, el govern central ratifica el menysteniment i el menyspreu constant" als valencians. Merino afirma que "aquest càstig ja no sorprén ningú" i ha criticat el "greuge comparatiu" que hi ha entre comunitats autònomes, ja que "com sempre, hi ha territoris que tenen el doble d'inversió mentre se'n continua penalitzant uns altres".

Ribó demana que atenguen les "reivindicacions històriques"

També ha reaccionat poc després de fer-se públic els comptes l'alcalde de València. Joan Ribó exigeix al govern que "millore el tracte per als valencians i valencianes i atenguen d'una vegada per sempre les reivindicacions històriques de la ciutat".

Ribó posa com a exemple la partida prevista per a l'Autoritat del Transport Metropolità de València, que és la mateixa que el 2022: 38 milions d'euros. "Això és totalment insuficient i inassumible en una situació d'emergència climàtica i inflacionària amb els preus de l'energia disparats. A més, es repeteix el greuge comparatiu amb altres grans ciutats com Madrid, que rebrà 127 milions d'euros, o Barcelona, que en rebrà 109".

Per a l'alcalde "hi ha molt a millorar en aquest projecte de pressupostos pel que fa a un tracte just cap als valencians i valencianes" i espera que "es puguen atendre totes aquestes reivindicacions durant la negociació parlamentària".

Gómez defensa uns pressupostos "reals i realistes"

La vicealcaldessa de València i secretària general del PSPV a la ciutat, Sandra Gómez, també ha valorat els pressupostos. Destaca que preveuen una inversió ferroviària "històrica" per a València i que "garanteixen el començament de les obres del canal d'accés", una obra "prioritària". "Aquests són uns pressupostos reals i realistes que tornen a complir amb els valencians i les valencianes i no els comptes ficticis que presentava el PP i que mai van beneficiar València", ha reivindicat.