El PP i Vox volen obrir la investigació de les Corts a víctimes individuals i altres associacions, a més de les majoritàries
La mesa de l'ens parlamentari demana a la Conselleria de Justícia el registre d'entitats legals per a saber quantes n'hi ha i l'oposició els acusa de "dilatar" l'inici dels treballs
El PP i Vox, partits amb pes majoritari en la comissió d'investigació de les Corts que ha d'aclarir les causes de la dana del 29 d'octubre, volen modificar el pla de treball per a incloure en la llista de compareixents totes les associacions de víctimes i damnificats, així com persones afectades a "títol individual". Així consta en l'escrit que han presentat este mateix dilluns a la mesa de l'organisme parlamentari, presidit per la diputada de Vox Miriam Turiel.
Així, s'ha acordat demanar a la Conselleria de Justícia, com a responsable del registre d'associacions, que informe del nombre de plataformes representants de víctimes constituïdes legalment arran de la catàstrofe, o les que estiguen en tràmit, per a convidar-les a comparéixer en comissió. Això implica, en la pràctica, que la intenció és ampliar la llista inicial, amb una huitantena de noms, a altres entitats més enllà de les tres majoritàries que en les últimes setmanes han sol·licitat reiteradament que se'ls alçara el que consideren un "veto": l'Associació de Víctimes de la Dana 29 d'Octubre del 2024, l'Associació de Damnificats per la Dana Horta Sud - València i l'Associació Víctimes Mortals Dana 29-O. S'estima que hi pot haver una vintena de col·lectius d'afectats per les fatídiques inundacions que causaren 228 mortals i destrosses milionàries en desenes de municipis. Este diumenge, el PP assegurava que la intenció és fugir de llistes "tancades que puguen acabar sent excloents".
Segons ha indicat Turiel en declaracions als mitjans després de la reunió de la mesa, la intenció del PP i Vox és "de moment saber quantes associacions hi ha" amb l'objectiu de poder "ordenar el calendari per a la comissió". Tant ella com el portaveu dels populars, Vicente Betoret, han remarcat que el pla de treball que es va aprovar al principil de maig gràcies a la majoria que sumen els dos partits —i amb el rebuig en bloc de l'esquerra— és "obert" i "dinàmic", de manera que permet canvis a posteriori.
Inicialment, el llistat de compareixents aprovat pel PP i Vox no preveia la participació de les associacions, però finalment han registrat un escrit perquè hi puguen comparéixer tant organitzacions de víctimes com damnificats i afectats a títol particular. Betoret ha deixat clar que sempre serà una invitació i no un requeriment per a presentar-se en la comissió, perquè el que no volen és "revictimitzar" les persones afectades. "Crec que una comissió que pretén investigar ha d'intentar ser equànime i donar veu a tot el món, no a uns quants. Ha de vindre qui ho considere, tots els que estiguen legalment constituïts com a associació i tots aquells damnificats que ho consideren", ha argumentat el popular.
En la mateixa línia s'ha pronunciat el síndic de Vox, José María Llanos, per a qui s'ha de donar veu a "totes" les entitats que vullguen participar, i "no només les que els interessa a l'esquerra". El parlamentari, de fet, s'ha tornat a mostrar crític amb les agrupacions majoritàries de damnificats i ha dit que estan "controlades" o "encapçalades per militants de Compromís".
Este gir de guió arriba justament després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es reunira dijous passat a València amb les tres principals associacions de víctimes i els prometera que tindran veu en la comissió paral·lela per a investigar la dana que s'ha activat al Congrés. L'endemà, divendres de vesprada, president de la Generalitat, Carlos Mazón, va contactar per primera vegada en set mesos amb estos col·lectius majoritaris d'afectats per a concertar una trobada pròxima. Representants d'estes agrupacions van condicionar esta eventual reunió al fet de poder participar en la comissió d'investigació valenciana a les Corts.
Mazón nega cap "veto" a les associacions
Precisament, el cap del Consell ha negat des de Benidorm este dilluns que hi haja cap "veto" a les associacions de víctimes de la dana i ha considerat que es tracta d'"una polèmica artificial" creada per l'oposició. Segons ha dit en una visita a la ciutat costanera, s'ha quedat sorprés per les crítiques del PSPV i Compromís i espera que l'assumpte no haja induït a cap víctima "a la confusió". "No hi havia veto, ni n'hi ha, ni n'hi haurà", ha reiterat Mazón abans de demanar que "per favor, no manipulen amb este tema perquè és molt sensible i, parlar de veto, a banda de mentida, és fals i indueix a un patiment que no és necessari".
L'esquerra els acusa de "dilatar" la comissió
Per al PSPV i Compromís, que exerceixen l'oposició parlamentària al Consell, la decisió de la mesa que dirigeix la comissió d'investigació respon a una maniobra per a retardar l'inici dels treballs. Una "mala passada" més, en paraules de la diputada Isaura Navarro, de la coalició valencianista, per a "dilatar al màxim" les perquisicions. "Què faran, una altra vegada com en l'accident del metro? Manipular les compareixences i seleccionar les persones que convidaran perquè vinguen amb un relat fet? Açò ja ho hem viscut en estes Corts, sempre estem en la indignitat i la mentida, en la manipulació per a intentar que no se sàpia la veritat", ha opinat. Des de Compromís, a més, han demanat que el ple previst per al dia 29, que coincideix amb els set mesos de la dana, s'ajorne per a l'endemà, divendres 30.
Els socialistes, per la seua banda, relacionen la decisió amb "la pressió de les víctimes mateixes" cap a Mazón, a qui han acusat de voler vetar la participació de les associacions en la comissió. "Si el Partit Popular haguera volgut des del primer moment que comparegueren, no hauríem d'haver caminat tant", ha constatat el síndic, José Muñoz. Ha defensat que les víctimes tenen dret a expressar "tot el que han viscut" estos mesos i "sobretot, què volen dels polítics i dels representants valencians"; així com a sentir-se "acollides" per les Corts. Dit això, ha exigit que no es dilate més la comissió i que esta mateixa setmana s'aprove la compareixença de les víctimes de la barrancada. El grup parlamentari dels socialistes ha presentat per això un escrit a la mesa del parlament perquè fixe el calendari després del ple convocat dijous.
Més de huitanta compareixences
La comissió d'investigació sobre les causes de les inundacions del 29-O va aprovar el 5 de maig el pla de treball consensuat pel PP i Vox, amb el vot en contra del PSPV i Compromís en considerar-lo una "burla" per a mantindre el president, Carlos Mazón. Eixe full de ruta contempla citar 85 persones, entre elles el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i Mazón. També inclou la compareixença dels ministres Fernando Grande-Marlaska, Margarita Robles, María Jesús Montero i José Manuel Albares; de l'exvicepresidenta tercera i exministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera; de la vicepresidenta del Consell, Susana Camarero; i dels dos imputats en la causa instruïda pel jutjat de Catarroja que investiga la gestió de la dana per la via penal, l'exconsellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas, i l'exsecretari autonòmic d'Emergències, Emilio Argüeso.
Més llegit
-
Detingut un dels ferits en la baralla de Favara com a presumpte autor d'un homicidi
-
La Guàrdia Civil creu que unes quinze persones van violar la menor víctima d'una agressió sexual a la Vall d’Albaida
-
Els sindicats convocants de la vaga del 29 de maig ocupen la seu de la patronal valenciana
-
Educació i sindicats arriben a un acord que garanteix la prova de les oposicions del 31 de maig
-
Quatre dones i tres menors moren després que un caiuc haja bolcat a El Hierro
-
La deixadesa, el cansament o la soledat empitjoren l’alimentació dels majors de 45 anys