Parlaments regionals europeus donen suport a la creació d'una agència sobre multilingüisme
L’objectiu és promoure la diversitat lingüística i vetlar per la protecció de totes les llengües europees i pels drets lingüístics dels parlants.
La Conferència d'Assemblees Legislatives Regionals Europees (CALRE) ha proposat que es cree una agència europea per al multilingüisme per promoure la diversitat lingüística europea i que vetle per la protecció de totes les llengües europees i pels drets lingüístics dels parlants.
Aquest és un dels punts d'un decàleg elaborat pel grup de treball de la CALRE sobre la diversitat lingüística a Europa, el qual ha coordinat el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, i que es presentarà aquest dimecres a Brussel·les, coincidint amb el Dia Europeu de les Llengües.
El decàleg proposa també incloure els drets lingüístics en la carta de drets fonamentals de la Unió Europea, o demanar que les institucions europees garantisquen el suport necessari perquè totes les llengües regionals, minoritàries o minoritzades d'Europa tinguen el major grau possible de reconeixement oficial .
Així mateix, demana que les institucions europees adopten una política lingüística comuna capaç de garantir la revitalització i la normalització de les llengües regionals, minoritàries o minoritzades, i que totes les llengües europees participen en les estratègies comunitàries, amb independència del nombre de parlants i l'estatus oficial que tinguen.
A més, defensa l’aprovació de lleis que garantisquen l'existència de mitjans de comunicació públics en aquestes llengües i el suport a les organitzacions que treballen a favor de la diversitat cultural i lingüística.
Document sobre la diversitat cultural
D’altra banda, la CALRE ha elaborat un document sobre la diversitat cultural que destaca que el patrimoni cultural és un llegat que cal preservar i transmetre a les generacions futures, i que la diversitat cultural solament es pot protegir i promoure si es garanteixen llibertats fonamentals com la llibertat d'expressió.
El document reivindica també que la diversitat cultural és una característica distintiva de la UE, la qual està compromesa a respectar la riquesa de la seua diversitat cultural i lingüística i a vetlar per la conservació i el desenvolupament del patrimoni cultural europeu.
A més, afirma que protegir aquest "valuós llegat" comporta combatre qualsevol forma de discriminació de les minories culturals i lingüístiques i, alhora, fer efectiu el compromís dels estats membres i de les institucions de la UE en la lluita contra la desaparició de les cultures i llengües minoritzades.
Més llegit
-
Educació publica 14.261 llocs vacants que s'oferiran en el pròxim procés d'adjudicació de places docents
-
Detingut a Ontinyent el principal sospitós de la desaparició d'un empresari de Bocairent
-
Moren un home de 52 anys i una dona de 53 per colps de calor a la Comunitat Valenciana
-
El colp de calor pot matar en hores: així s'ha d'actuar per a evitar-ho
-
Mor un turista de 65 anys a la platja de Pinedo
-
L'autovia Torrent-València reobri al trànsit després de reconstruir el pont esfondrat el 29-O
Més vist
Més escoltat
-
03.07.2025 | Línia de fons
-
02.07.2025 | Línia de fons
-
3 de juliol - Un accident de metro causa la mort de desenes de persones a València (2006)
-
03.07.2025 | Obrim Meló amb Baovan i Hundred: els que ara triomfen també la van pifiar
-
04.07.2025 | Les notícies del migdia
-
03.07.2025 | Renaixement automobilístic, innovació post DANA, un mercat en moviment