Directes
Ara en la televisió
SOM DE CASA

Els membres del Consell expliquen les partides pressupostàries del seu departament

Aquest és el pas següent per a començar el tràmit parlamentari per tal de votar el projecte i aprovar-lo al final de l'any.

Els membres del Consell expliquen les partides pressupostàries del seu departament

Les Corts acullen, des de demà, les compareixences dels membres del Consell per a explicar, departament per departament, els pressupostos de la Generalitat per a l'any que ve. D'aquesta manera, comença el tràmit parlamentari perquè el projecte es vote i s'aprove a finals d'any. Les primeres que donaran detalls sobre les partides assignades per al 2019 seran la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, i la de Sanitat, Ana Barceló.

Ahir la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, van presentar els pressupostos de la Generalitat per al pròxim any, que se situen en 22.092 milions d'euros. Això suposa incrementar-los el 10,7% respecte als comptes del 2018, dels quals 16.706 milions, un 9,9% més, estaran destinats a despeses no financeres. 

En total, es destinaran 16.000 milions d'euros a despeses i més de 5.000 a pagar el deute. Segons les xifres presentades, cada dia s'invertiran vora 38 milions d'euros en despesa social per a garantir a la població valenciana els serveis bàsics fonamentals. 

En termes generals, la partida d'habitatge és la que més puja, tal com exigia Podem, i serà en un 33%. És a dir, més de 500 milions d’euros per a augmentar el parc públic d'habitatge i garantir l’accés al lloguer.

Atendre les persones en situació de dependència i impulsar les polítiques d'igualtat i la renda valenciana d'inclusió són algunes de les prioritats de la Conselleria d'Igualat i Polítiques Inclusives. Responent a la reinvindicació de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, aquesta és l’altra partida que més creix. 

Pel que fa a la sanitat, disposarà de més de 6.600 milions d’euros per a atenció primària, salut mental, infraestructures sanitàries i eradicar la pobresa farmacològica. A més, s'ha inclòs una previsió per al cas que es revertisca la gestió de l'Hospital de la Marina.

L’altra gran aposta d'aquests comptes és l’educació: més de 5.000 milions d’euros per a construir noves escoles amb el Pla Edificant, i per a augmentar beques i l'abonament infantil de 0 a 3 anys.

Els últims comptes del Consell del Botànic també posen el focus en l'economia sostenible. Es destinaran més de 450 milions d’euros per a fomentar l’ocupació amb perspectiva de gènere i donar suport a sectors productius.

Per últim, la Conselleria d'Hisenda podrà crear les bases de la futura Agència Tributària Valenciana amb un pressupost superior a 300 milions d'euros.

En l'apartat dels ingressos, s'inclouen els 1.325 milions d'euros que el Consell considera que haurien d'entrar en la caixa de la Generalitat en cas d'aprovar-se un nou model de finançament.