Directes
Ara en la televisió
SOM DE CASA

De los Cobos afirma que l'1-O no va ser un referèndum, però "sí que es va poder votar"

La secretària judicial, que va haver d'eixir pel terrat de la Conselleria el 20S, va sentir cridar als manifestats: "No eixiran" i "votarem".

Declaració en el judici del 'procés' del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos / Efe

El juí al procés independentista català s'ha représ aquest dimecres al Tribunal Suprem on ha continuat testificant el coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, coordinador del dispositiu que hauria d'haver impedit el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 que el Tribunal Constitucional va declarar il·legal. Pérez de los Cobos, que ha respost a les defenses, ha indicat es va complir el mandat judicial i "no va haver-hi un referèndum", però que "entre cometes sí que es va poder votar".

A més, el coronel ha negat que durant la jornada de l'1-O hi haguera càrregues policials. "Una càrrega és una actuació contundent per a dissoldre una manifestació o desallotjar un centre o espai, en termes tècnics. Aquell dia no es va dissoldre res ni es van practicar desallotjaments", ha remarcat el coronel. També ha dit que no sap per què no s'han adjuntat en els atestats policials les imatges que els mateixos agents van gravar durant la seua actuació.

Segons ha indicat, en la majoria de les accions va haver-hi una actitud hostil i persones parapetades en actitud agressiva. "En uns altres, el grau d'agressivitat i hostilitat era tan elevat que va aconsellar avortar la intervenció", ha apuntat. A la pregunta de si va haver-hi agents que van colpejar ciutadans a la part superior del cos, Pérez de los Cobos ha respost que va haver-hi multitud d'intervencions, i entre aquestes "va haver-hi actuacions amb mitjans policials que van afectar diferents parts del cos d'individus que tractaven d'impedir l'entrada o eixida dels cossos policials".

Del Toro afirma que la intendent dels Mossos no va veure necessari establir un cordó policial

La dotzena sessió del judici ha continuat amb el testimoni de Montserrat del Toro, la secretària judicial que es va veure atrapada el 20 de setembre de 2017 en la Conselleria d'Economia de la Generalitat durant un escorcoll i va haver d'utilitzar el terrat per a eixir.

Segons ha relatat, les concentracions de protesta enfront de l'edifici van començar a primera hora, i que va sentir els manifestants amb megàfons cridant proclames que deien "no eixiran", "no passaran" i "votarem". També ha indicat que la intendent dels Mossos d'Esquadra, Teresa Laplana, no va veure necessari establir un cordó policial a pesar que ja hi havia molts manifestants.

Més testimonis en la jornada de dimecres

A continuació, estan citats els propietaris dels hotels on es van produir nombrosos escarnis a policies i guàrdies civils que s'hi van allotjar durant el dispositiu especial. Els seguiran l'empresari expert digital Vicente Nos Ripollés i el seu soci Quim Franquesa Padrós; la dissenyadora de la web del referèndum Teresa Guix; i els directors de dues agències de comunicació, Olga Solanas i Ferran Buriel. De vesprada hi ha prevista la compareixença de la vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Nuria Llorach, i del director d'El Punt Avui, Xavier Virgo.