Directes
Ara en la televisió
NYAS, COCA!

L’Audiència Nacional proposa jutjar l’exconseller Serafín Castellano pels contractes d’extinció d’incendis

El jutge entén que els fets investigats són susceptibles de ser qualificats de delictes d’organització criminal, suborn, falsedat, malversació, prevaricació i associació il·lícita, entre altres 

L'exconseller Serafín Castellano en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha proposat jutjar un total de 32 persones, entre elles l'exconseller de la Generalitat i exdelegat del govern espanyol Serafín Castellano, com a presumptes integrants d'una organització criminal que s'hauria concertat per a alterar l'adjudicació de contractes per a l'extinció d'incendis, en el conegut com el cas del càrtel del foc.

El titular del jutjat central d'instrucció número 6 assenyala que els fets podrien constituir delictes de suborn; organització criminal; alteració de preus en concursos o contractació pública; falsedat documental; malversació de cabals públics; prevaricació; associació il·lícita, negociacions prohibides a funcionaris públics; tràfic d'influències, i exaccions il·legals.

El procediment judicial és fruit d’una investigació iniciada contra empresaris de la navegació aèria, autoritats i funcionaris pels jutjats d’instrucció 1 i 2 de Sagunt (Camp de Morvedre) i del jutjat d’instrucció 8 de Sevilla.

El magistrat considera que ha quedat acreditat que un grup de persones i entitats del sector de la navegació aèria per a extinció d’incendis, “amb ànim de lucre i mitjançant múltiples mecanismes” s’han vingut concertant per a alterar processos de contractació i adjudicació pública a canvi de compensacions econòmiques, a múltiples funcionaris i autoritats.

Més de 150 milions d’euros a la Comunitat Valenciana 

El magistrat reflecteix que, segons ha informat la intervenció general de l’administració de l’Estat, només a la Comunitat Valenciana, on s’han constatat les principals infraccions, amb subjecció a l’exclusiva concurrència d’Avialsa (vinculada a l’investigat principal i ocasionalment UTES en les quals s’integraven altres investigats, entre 1999 i 2017, es van concertar contractes per import total de 151.585.386,22 euros).

Aquesta “organització criminal”, tal i com la considera el jutge de l’Audiència Nacional es repartia geogràficament el mercat de la contractació pública en el sector, i també decidia a quins procediments concrets de contractació aspirava i quines societats concretes concorrerien. Segons la investigació, establien successives compensacions i liquidacions econòmiques.

Com a exemple, exposa l’escrit, que no sols tenien el seu àmbit d’actuació a l’estat espanyol, sinó també en altres països, i que de vegades es va provocar que algun concurs quedara desert i es generara un increment posterior del preu de licitació en el procediment negociat sense publicitat.

També haurien provocat “pròrrogues arbitràries i injustificades” dels contractes i els injustificats expedients d’enriquiment injust generaven “increments notables” en els imports finals d’adjudicació o en els costos totals dels contractes.

Pagament d’obsequis o regals a funcionaris i autoritats

De la investigació s’ha acreditat, indica l’instructor, que mitjançant obsequis o regals els investigats principals corrompien funcionaris i autoritats en les decisions de contractació. Igualment, agrega, “s’ha constatat una actuació sistemàtica de generació d’actituds clientelistes en l’àmbit de l’administració intervinent en el sector”.

En concret, segons la resolució judicial, s’ha comprovat que, en l’àmbit contractual de la Comunitat Valenciana i de Catalunya, el grup d’entitats o societats vinculades amb Avialsa va realitzar per diversos mitjans, en favor de funcionaris o autoritats, lliuraments de metàl·lic o regals consistents en vehicles, caceres, armes de foc i accessoris, rellotges i joies o estades en establiments hotelers.

163.000 euros en regals a Serafín Castellano

L’acte apunta que només a l’exconseller Serafín Castellano se li van realitzar només en l’àmbit de les activitats relacionades amb la cacera, regals per import no inferior a 163.736,02 euros.

L’Audiència Nacional relata una altra sèrie de pagaments a funcionaris i autoritats i remarca també que al funcionament dels investigats al·ludits i les seues empreses va contribuir també l’ús instrumental Associació Espanyola de Companyies Aèries gestionada, a tal fi, pel també investigat Dámaso Castejón.