Directes
Ara en la televisió
DE MAR I BANCAL

Els grups del Botànic reclamen la devolució de l'IVA de 2017

La iniciativa demana, a més, una reforma immediata del sistema de finançament autonòmic.

Els grups del Botànic reclamen la devolució de l'IVA de 2017

El PSPV-PSOE, Compromís i Podem han presentat a les Corts una proposició no de llei de tramitació urgent per a instar el govern espanyol a tornar la mensualitat de l'IVA de desembre de 2017. En el text defenen que "és necessari i urgent trobar qualsevol mecanisme que permeta a la Comunitat Valenciana disposar de la seua part corresponent a la devolució de l'IVA".

Aquesta proposició no de llei arriba a l'espera de les "mesures pal·liatives" que va anunciar la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i de la comissió mixta de les Corts per a fixar la posició valenciana en el Consell de Política Fiscal i Financera.

Així, els grups que conformen el Botànic han rebutjat la via judicial per la qual han optat altres governs autonòmics socialistes, com el de Castella-la Manxa o Aragó.

La iniciativa demana, a més, una reforma immediata del sistema de finançament autonòmic que incloga la transferència del 70% de la recaptació de l'IVA. També exigeix el repartiment de les inversions de l'Estat que compense la "insuficiència" dels últims anys i dedique almenys una quantitat ajustada al pes poblacional de la Comunitat Valenciana.

Finalment, el text reclama que es reconega i regule el deute històric des que es van dur a terme les transferències de competències a la Generalitat, i que s'establisca un mecanisme de compensació d'aquests dèficits.