Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA

Els governs de la UE pacten una reducció del 5% de demanda elèctrica en hores punta i una taxa a les energètiques

Els Vint-i-set països tanquen un acord per a intervindre el mercat elèctric comunitari

Contadors de llum en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Els ministres d'Energia de la Unió Europea han tancat aquest divendres un acord polític sobre les mesures d'emergència per a intervindre el mercat elèctric comunitari i han pactat reduir la demanda elèctrica a la UE un 5% en hores punta, una taxa a les empreses de combustibles fòssils i establir un límit de 180 euros/MWh al preu al qual les productores d'electricitat poden comercialitzar l'energia.

Després de poc més d'una hora de reunió, els titulars d'Energia dels Vint-i-set han adoptat aquestes mesures d'emergència per a fixar una reducció obligatòria del consum d'electricitat, establir una taxa de "solidaritat" a les intermediàries de combustibles fòssils, com ara petrolieres, o redistribuir als més vulnerables els beneficis extraordinaris de les tecnologies inframarginals que venguen l'electricitat per damunt de 180 euros/MWh.

Les mesures, que seran formalment adoptades per procediment escrit la pròxima setmana, no entraran en vigor fins a l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE).

Així, els ministres d'Energia han subscrit la proposta de Brussel·les de fixar una reducció obligatòria del 5% de consum de l'electricitat en les franges horàries de màxim consum i una disminució del 10% de la demanda d'electricitat fins a finals de març del 2023.

"Acord! Els ministres han arribat a un acord polític sobre mesures per a mitigar els elevats preus de l'electricitat: una reducció obligatòria de la demanda, un límit als ingressos dels productors inframarginals d'electricitat i una contribució de solidaritat de les empreses de combustibles fòssils", ha anunciat en Twitter la República Txeca, país que ostenta aquest semestre la presidència de torn de la UE.