Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Fernando Giner (Cs): "Ribó no continuarà. Però qui vulga l'alcaldia haurà de complir el nostre programa. Li farem passar per caixa"

El candidat de Ciutadans a l'Ajuntament de València se situa com la formació clau per a la formació del govern municipal amb línies roges, com el nacionalisme i el retrocés en drets socials

El candidat a l'alcaldia de València per Ciutadans, Fernando Giner / À Punt NTC

Joan Ribó (Compromís) perd les eleccions a l'Ajuntament de València. Sandra Gómez (PSOE) i M. José Català (PP) acaben prou empatades. I Ciutadans es converteix en la formació clau per a decantar la balança. Aquest és l'escenari que preveu el candidat de Cs al consistori, Fernando Giner. "Crec que seré la clau", ha exposat en Les notícies del matí, on ha assegurat que no vol cap "butaca", és a dir, que la formació no s'integrarà com coalició en cap dels partits a què finalment done suport. "Ribó no continuarà, perquè no és un bon alcalde. I qui vulga ser-ho haurà de complir un programa. Hauran de passar per caixa", ha explicat Giner.

"A l'Ajuntament de València mana més la ideologia que el sentit comú. I això no pot ser. Si de mi depén, Ribó no torna a ser alcalde", ha advertit Giner, que marca línies roges per al seu eventual suport a altres formacions: "Compromís i el nacionalisme" d'una banda, i "no fer un pas enrere a les conquistes socials", que Cs vol consolidar i ampliar, un requisit que el podria allunyar del PP i Vox. El programa de Giner preveu dedicar 200 milions del pressupost municipal a polítiques socials, passant del 8% actual al 20%, "i a més abaixant impostos". Això permetria fer real algunes de les idees de la formació, com polseres telemàtiques per als grans dependents de la ciutat connectades amb la Policia Local o un reforçament dels serveis socials, per a "alleujar", almenys un cap de setmana al mes, les persones cuidadores de grans dependents.

Si de mi depén, Ribó no torna a ser alcalde

"Tots els que vulguen complir el programa estic encantat, però ha de ser el nostre programa", ha explicat Giner, que considera que seria una errada integrar-se en un govern perquè "encadella" i "fa perdre la personalitat pròpia", com creu que li va passar a la seua formació.

Amb sis regidors no pintem res. Però amb dos som determinants

Però el camí de Cs a aquests objectius no és fàcil. Les enquestes anticipen una retallada considerable de regidors, passant dels sis actuals a només un, o dos, en les estimacions més favorables. No obstant això, creu Giner que la influència de la formació serà millor perdent que mantenint regidors. "Amb sis no pintem res. He aconseguit acords [com el suport a l'ampliació del xec escolar gratuït], però els mèrits se'ls emporta l'alcalde. Però amb dos, som clau. Amb el 5% dels suports som més determinants que amb el 17%", ha explicat.

El partit s'ha creat de dalt a baix, al voltant d'un candidat i ara ha de ser a l'inrevés

Sobre la crisi de Ciutadans, autonòmica i estatal, té Giner la seua pròpia anàlisi: "Evidentment no hem sabut vendre el que som. Hem sigut massa generosos per a formar govern i hem sigut fagocitats per aquest disseny tan presidencialista de les institucions", ha explicat. Fernando Giner, que creu que per a quallar una renovació de futur, la formació necessitat canviar de punt de vista, ha dit: "Hem sigut un partit que s'ha creat de dalt a baix, al voltant d'un candidat, i hui ha de ser a l'inrevés. Des de cada municipi cap amunt". Des d'aquesta situació de debilitat, anticipa per a Cs una campanya intensa, molt treballada, "amb molt de carrer i espentes, de veí a veí".

No podem tindre por de la regeneració, la transparència. Si donem solucions concretes a problemes concrets, clar que som capaços de revertir la situació

En tot cas, veu Giner amb bons ulls els intents de renovació des de Madrid i anticipa molts més cicles electorals per a la formació: "La marca no està com estava, però no hem fet res tan greu. És que hi ha uns altres que han robat, però molt. Se n'han anat de prostitutes amb els nostres diners" (...) "La nova direcció està fent una gran faena i a la Comunitat Valenciana veig moltes possibilitats. Em sembla que el projecte és necessari. Hem de ser molt valents. No ens podem emmoquetar. No se'ns poden menjar les institucions. I no podem tindre por de la regeneració, la transparència. Si donem solucions concretes a problemes concrets, clar que som capaços de revertir la situació", ha raonat el candidat a l'Ajuntament de València.

València