Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
EL MUSIQUER (reemissió)

Deu claus de la llei de memòria democràtica

El ple del Congrés va aprovar la seua tramitació i ara continuarà el seu camí al Senat

Fotografíes de l'exposició 'Paterna: la memòria de l'horror' / Eva Máñez

El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous, com estava previst, la llei de memòria democràtica, que ha generat crítiques tant per part de la dreta com per part de polítics de la Transició com l'expresident socialista Felipe González pel pacte subscrit entre el govern espanyol i EH Bildu. Ara continuarà el seu camí cap al Senat.

Aquesta llei, que suposa un aprofundiment en la llei de memòria històrica de 2007, va ser aprovada en Consell de Ministres fa quasi un any, però dos mesos després es va deixar en l'armari perquè el govern espanyol no veia suficients suports per a tirar-la avant, ja que a l'oposició del PP, Vox i Ciutadans es va sumar el rebuig inicial d'ERC.

Va ser el mes de juny passat quan el projecte es va traure del calaix per a reactivar la tramitació, una vegada que PSOE i Unides Podem havien acostat postures amb altres formacions minoritàries. Així, la llei de memòria democràtica va superar la fase de ponència després d'introduir-s'hi diverses esmenes pactades amb Bildu, PNB, el PDeCAT, Més País i Coalició Canària.

Aquestes són les principals claus de la Llei: