Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

La defensa de Bárcenas planteja un cara a cara amb Rajoy

La Fiscalia Anticorrupció sobre l’escrit de Bárcenas: “Aporta novetats escasses, res substancial”.

L'extresorer del PP, Luis Bárcenas, durant el juí per la presumpta caixa B' del PP, que comença aquest dilluns / Pool (Europa Press)

La defensa de l’extresorer del PP, Luis Bárcenas, ha plantejat aquest dilluns al tribunal de l’Audiència Nacional que ha començat a jutjar la presumpta caixa B del PP la possibilitat de realitzar un cara a cara amb l’expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, si aquest presenta alguna “contradicció” durant la seua declaració com a testimoni amb el que ha manifestat Bárcenas sobre l’existència d’una comptabilitat paral·lela en el partit.

Rajoy ja ha sigut cridat per a testificar en aquest juí a petició de les acusacions personades en la causa, però amb aquesta petició, el que pretén el lletrat de Bárcenas, si també s'acorda, és poder prendre-li declaració com a testimoni de la defensa de Bárcenas. L’advocat de Bárcenas, Gustavo Galán, també ha demanat noves proves testificals, fonamentalment la declaració dels periodistes Francisco Mercado, Eduardo Inda, Ernesto Ekaizer i María Luis Bernal.

Aquest dilluns, la Fiscalia Anticorrupció ha emés una nota en què minimitza el contingut de l’escrit en què l’extresorer del Partit Popular, Luis Bárcenas, afirma que l’expresident del govern, Mariano Rajoy, coneixia els moviments de la presumpta caixa B del PP. La “confessió” –diuen des de la Fiscalia– aporta “novetats escasses, res substancial” respecte als fets investigats.

D’altra banda, Anticorrupció ha negat haver fet arribar aquest mateix document als mitjans de comunicació, cosa que han precisat en resposta a les manifestacions d’una possible “filtració” d’aquesta confessió de Bárcenas. Així, el document de l’extresorer va ser registrat en la seu de la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada dimarts passat i “ha sigut tractat confidencialment, sense que s'haja entregat o divulgat”.

A més, s’ha precisat que el passat dijous l’escrit es va posar en coneixement de la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado i, des d’aquell moment, Anticorrupció no s’ha dirigit en cap moment a Bárcenas a la recerca de col·laboració o confessió, “com no ho ha fet tampoc en el passat amb la resta d'acusats o investigats en les distintes peces ja concloses o pendents de conclusió en l’anomenat cas Gürtel”, segons la nota de la Fiscalia.

En les huit pàgines de les quals consta l’escrit de Bárcenas, s’explica que en els papers presumptament destruïts per Rajoy s’anotaven les donacions que feien empresaris a l'anterior tresorer del PP Álvaro Lapuerta, ja mort, a canvi d”’importants adjudicacions d’obres i serveis públics”. Bárcenas afirma que d’aquesta caixa eixiren “complements salarials" que van rebre, per exemple, l’expresident Mariano Rajoy, o els exministres María Dolores de Cospedal, Javier Arenas, Francisco Álvarez Cascos o Ángel Acebes, entre altres.