Directes
Ara en la televisió
LA FINESTRA ESPORTIVA
Gran Fons Internacional València de ciclisme

Creix la privatització als centres sanitaris de la Comunitat Valenciana

L’augment de les llistes d’espera és un dels factors decisius perquè els pacients se’n vagen a la privada.

Imatge d'arxiu.

La privatització als centres sanitaris de la Comunitat Valenciana ha crescut el 2018 respecte a l’any anterior, segons recull un informe la Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (Fadsp).

Així, la Comunitat Valenciana ha pujat sis llocs en el rànquing de privatitzacions respecte a 2017 fins a situar-se en el nivell “intermedi”. A escala estatal, la privatització als centres sanitaris espanyols també ha crescut durant l’últim any.

Tot i aquesta situació, des de Fadsp han esmentat “alguns motius per a l’esperança”, com la reversió de l’Hospital d’Alzira de València a la xarxa sanitària pública. Segons ha comentat el secretari d’Organització, Marciano Sánchez Bayle, això “evidencia que la clau de la privatització sanitària està en la voluntat política de les administracions públiques i els seus governs”. Així mateix, ha assegurat que “no és cert que els centres privats siguen més eficients”.

L’augment de les llistes d’espera provoca la fugida cap a la privada

Segons, la Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública l’augment de les llistes d’espera és un dels factors decisius perquè els pacients se’n vagen a la privada.

Des de la Fadsp lamenten que la despesa sanitària privada s’ha incrementat en els últims 10 anys, en passar del 24,6% de la despesa sanitària total al 29,2% el 2018. Aquesta pujada l’atribueixen a la “baixada continuada dels pressupostos públics”, que han passat de ser del 6,78% del PIB el 2009 al 6,23% el 2017.

En aquest sentit, denuncien que s’ha produït una “derivació creixent” dels fons públics al sector privat, fet que ha “deteriorat la sanitat pública” i “ha afavorit la cerca en el sector privat de les prestacions que no s’aconsegueixen públicament”.