Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

El Consell de Ministres declara zona catastròfica els territoris afectats pels grans incendis

El president remarca que els estius amb forta calor han arribat per a quedar-se i que cal afrontar la lluita contra el foc tenint present l'emergència climàtica que vivim

Sánchez, aquest dilluns a l'Alt Palància / À Punt NTC

El president del govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns que el Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts la declaració de zona catastròfica de tots aquells territoris afectats pels grans incendis, entre ells el de Begís i el de la Vall d'Ebo. Sánchez ha comparegut davant un escenari poc habitual, un bosc completament cremat per les flames, en una zona pròxima a Teresa, un dels municipis afectats pel devastador incendi que ha cremat ja més de 19.000 hectàrees i que des de hui es considera estabilitzat.

El president del govern espanyol ha estat acompanyat del president de la Generalitat, Ximo Puig, entre altres càrrecs del Consell, del ministre d'Interior, Fernando Grande Marlaska i d'alcaldes i alcaldesses de la zona afectada, entre altres. Durant la intervenció, ha dit que vivim l'estiu més calorós des que hi ha registres fiables el 1961 i ha deixat clar que no serà l'últim. "Els que ens diu la ciència és que els pròxims estius seran encara més calorosos; per tant, ens enfrontem a una emergència climàtica", ha remarcat. Ha assegurat que cal posar tots els mitjans en aquest nou context de lluita per a previndre els incendis, per a lluitar contra el foc si arriba el moment i per a reconstruir.

Durant la intervenció, ha situat el problema dels incendis que colpeja aquest estiu tot Espanya: l'any passat, els grans incendis devastaren unes 51.000 hectàrees, mentre que enguany ja han cremat 223.000 hectàrees.

Sánchez ha traslladat també que l'incident ferroviari a Caudiel ha demanat a les forces polítiques que no s'utilitze el tema "com un element de confrontació partidista". El president ha recordat que hi ha una investigació judicial sobre el tema i ha remarcat que el govern actuarà amb total transparència.

Treball conjunt per reconstruir el cremat

Puig ha agraït el treball de tots els professionals de l'extinció dels incendis, reconeixement que també ha fet prèviament Sánchez. "La voluntat de tots després de parar el foc és reconstruir", ha assegurat. El president ha valorat l'absència de víctimes en aquest virulent foc. "Ara que totes les persones poden tornar a casa, hem de mirar endavant", ha dit per a assegurar que totes les administracions treballaran juntes per a reconstruir el que s'ha perdut.

La falta de vegetació, a vista de satèl·lit

Així es veu des del cel el rastre de destrucció que han deixat els incendis forestals de Begís (Alt Palància) i de la Vall d'Ebo (Marina Alta), amb més de 30.000 hectàrees cremades entre els dos. Segons les dades del satèl·lit Landsat, l'índex de vegetació "mostra com desapareix la coberta vegetal de la zona afectada pel foc", com assenyala l'enginyer forestal Ferran Dalmau-Rovira en el seu compte de Twitter.