Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

El Congrés tomba la proposta de Ciutadans perquè conéixer les llengües cooficials no siga un requisit per a l’ocupació pública

La majoria de la cambra critica que el partit taronja no respecta el plurilingüisme i només intenta generar confrontació.

D'esquerra a dreta, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, conversa amb el diputat de la formació, Toni Cantó, al Congrés / Fernando Villar (Efe)

El PSOE, Compromís, Units Podem, el PNB, PDeCAT i ERC han rebutjat en el ple del Congrés la proposició de llei de Ciutadans perquè el coneixement de les llengües cooficials no siga un requisit per a accedir a una ocupació pública en les comunitats autònomes bilingües, sinó solament un mèrit.

 

Les formacions han criticat que el partit taronja ignora la realitat espanyola, no respecta el plurilingüisme i intenta generar confrontació buscant el rèdit electoral.

Durant la seua intervenció, Toni  Cantó, diputat de Ciutadans, ha denunciat que en algunes comunitats la convivència entre les dues llengües "no és respectuosa" i que els partits nacionalistes han comés "abusos" des dels governs amb la connivència del PP i el PSOE, que han mirat "cap a un altre costat".

Cantó ha justificat la proposta del seu partit en l’objectiu d’evitar que la llengua s'use com a font de discriminació en l'accés i la promoció en l'ocupació pública, cosa que, en opinió del diputat, "ha fet que molts professionals" se n'hagen anat de Catalunya o les Balears perquè no compleixen el requisit de conéixer el català.

Només el PP i el diputat d’UPN Carlos Salvador, del Grup Mixt, han donat suport a la iniciativa. 

El debat s'ha produït en un ambient de tensió entre Toni Cantó i altres portaveus, cosa que ha dut la presidenta de la cambra, Ana Pastor, a exigir-los que mantingueren "unes mínimes formes" i, fins i tot, a amenaçar el diputat de Ciutadans amb l'expulsió de l'hemicicle.