Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

El Congrés aprova la reforma que permet avortar a les menors de 16 i 17 anys sense permís patern

El text elimina els tres dies de reflexió i recull la distribució gratuïta de la píndola de l'endemà en centres de salut

Imatge d'arxiu de la ministra d'Igualtat, Irene Montero, en el Ple del Congrés / Jesus Hellin (Europa Press)
15 de desembre 2022 - 17:01

El Ple del Congrés ha donat llum verda aquest dijous, amb els vots en contra de Partit Popular, Vox i Ciutadans, a la reforma impulsada pel Ministeri d'Igualtat que recupera el text aprovat en 2010 i que permet a les menors de 16 i 17 anys a avortar sense permís patern. El text continuarà ara la tramitació al Senat.

La reforma elimina l'obligatorietat d'informar les dones que acudisquen sol·licitant aquesta pràctica i els tres dies de reflexió i inclou mesures per a garantir que l'avortament es duga a terme en els centres públics de salut. Per això, es crearà una llista de professionals objectors de consciència, igual a la que ja es va aprovar per la Llei d'Eutanàsia aprovada en aquesta legislatura.

A més, recull la distribució gratuïta de la píndola de l'endemà en centres de salut i de serveis de salut sexual i reproductiva, la promoció de mètodes d'anticoncepció masculina, drets relatius a la salut menstrual de les dones en totes les etapes de la vida, una baixa específica per a les dones que tinguen regles molt doloroses i incapacitants, el repartiment de productes d'higiene menstrual en instituts, presons, centres de la dona, centres cívics o centres socials, o l'obligatorietat d'impartir educació sexual en totes les etapes educatives.

La llei també conté mesures per a fomentar les bones pràctiques en totes les etapes de l'embaràs, especialment, en el part i en el postpart, entre elles, la incorporació d'una baixa prepart des de la setmana 39 de gestació, que no consumirà cap dia del permís de maternitat. De la mateixa manera, prohibeix la publicitat i la faena de les agències que promocionen la gestació subrogada. Una activitat que és il·legal a Espanya.

Comités clínics sense membres objectors

Durant la tramitació del text, s'han afegit a més noves mesures. Per exemple, en els comités clínics no es permetrà que cap dels membres estiga en el registre d'objectors o hi haja estat els últims tres anys. Tampoc es permetrà que aquests comités tinguen l'última paraula en la interrupció de l'embaràs a partir de la setmana 22, sinó que la pacient podrà recórrer en via jurisdiccional la seua decisió en cas de no estar d'acord.

Amb aquestes modificacions s’inclou, a més, un punt pel qual es prohibeix la subvenció a aquelles organitzacions "contràries al dret" a l'avortament i un altre per a eliminar les sancions a metges que practiquen avortaments sense respectar el període de reflexió i sense donar informació als seus pacients sobre polítiques actives de suport a la maternitat.

PP i Vox denuncien la inconstitucionalitat del text 

El Partit Popular i Vox han advertit al govern espanyol i al parlament que el text és “inconstitucional”. Els populars, a més, han qualificat la llei "d’atropellament legislatiu", "d’innecessària" i "d’inoportuna"; mentre que els d'Abascal lamenten que es reconega l'avortament "com un dret humà" i que l'executiu estiga "invertint el sistema de valors".

Ciutadans, per la seua part, s'ha mostrat contrari als punts de la norma relacionats amb la gestació subrogada. Amb aquests, segons ha explicat, el govern entra en la “moralització” que "assenyala amb el dit" i "diu a les dones quines poden quedar-se embarassades o no amb el seu cos".