Directes
Ara en la televisió
NO TENIM TRELLAT

Més Compromís acosta postures amb els partits minoritaris amb què formarà grup parlamentari

El diputat Joan Baldoví aspira a formar un grup amb JxCat i el BNG, després de la pròrroga que els ha donat la Mesa del Congrés.

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, en una roda de premsa oferida aquesta setmana / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

Els representants dels nou partits minoritaris que han aconseguit representació al Congrés, entre ells Compromís, perfilen aquest dijous els detalls per a registrar-se com a grup parlamentari propi i constituir un Grup Mixt més reduït i operatiu. El termini per a constituir-se s’ha perllongat després que la Mesa del Congrés rebutjara les dues sol·licituds que li van plantejar la passada setmana.

Una d’aquestes propostes era en la que anava a integrar-se el diputat electe per València de Més Compromís, aliat de Més País-Equo, Joan Baldoví, juntament amb Junts per Catalunya (JxCat) i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG). La segona petició per a constituir grup propi era la d’Espanya Plural, que formaven Coalició Canària (CC), el Partit Regionalista de Cantàbria, Terol Existeix i Unió del Poble Navarrés (UPN).

Finalment, es constituirà un grup amb JxCat, Més País-Equo, Compromís, BNG, Coalició Canària (CC), Nova Canàries (NC), Partit Regionalista Cantàbria (PRC) i Terol Existeix.

La solució per la qual s’han decantat els diputats de la majoria d'aquestes organitzacions consisteix en la unió de 16 parlamentaris, i per tant, en l'exclusió de cinc. Aquests cinc són els dos de la CUP, els dos d'UPN i el de Fòrum Astúries.

Com va explicar Joan Baldoví, són les formacions que o bé no volen incorporar-se a cap proposta (CUP), o bé no poden formar part de cap en anar a les passades eleccions en coalició amb altres (UPN va concórrer a Navarra amb el PP i Cs i Fòrum Astúries, amb el PP al Principat).